Senátoři posvětili svazek homosexuálních párů. Vůbec o něm ale nediskutovali

Z celkového počtu 81 senátorů jich 47 hlasovalo pro odeslání zákona o stejnopohlavních párech na Pražský hrad. Zbylí zákonodárci proti takovému postupu protestují.

LGBTQ

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Senátoři se odmítli zabývat partnerstvím stejnopohlavních párů a poslali jej rovnou k podpisu prezidentovi. Zde už o schválení prakticky nepanují pochybnosti a proto se soudí, že svazek homosexuálních osob je už uzavřeným tématem. A to i přes nelibost menšiny senátorů, rekrutujících se zejména z lidoveckých a pirátských kruhů, kteří s novelou, ač z rozličných pohnutek, nesouhlasili. Zákonodárci argumentují tím, že jim nebyl dán prostor pro připomínky a případné pozměňovací návrhy.

S návrhem, aby bylo projednávání svazku pro všechny vyřazeno, přišli senátoři za TOP 09 a ODS, v čemž je podpořili i jejich kolegové z hnutí ANO a SOCDEM. Novela tak zamíří k k prezidentovi ve stejné podobě, v jaké ji schválila Poslanecká sněmovna.

Ta částečně narovnává práva heterosexuálních a homosexuálních párů, ovšem pojmu manželství, který aktivisté požadovaly, se vyhýbá. Homosexuálním párům novela neumožňuje adopci dětí a osvojení připouští pouze v případě, že jeden z páru bude rodičem dítěte. Partneři budou mít nárok na vdovský důchod a využívat výhod společného jmění.

Autor: Jan Skala

Související

newspaper_read_man_pensioners_paper_news_messages_lack_of_understanding-1014986
Domácí

Důchodci dostanou od ledna přidáno více než letos. Předvolební tah, tvrdí opozice

profimedia-0868105570
Domácí

TOP 09 má čtyři kandidáty na post ministra pro vědu a výzkum

Petr Pavel
Domácí

Spor mezi ANO a Hradem. Pavel babišovce tepe za nekonstruktivní přístup

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy