V Česku se objevil škodlivý kód, který nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se Českem začal šířit nebezpečný kód, který nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru.

malware

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Škodlivé kódy se stále množí i v digitálním prostředí České republiky. Kromě dobře známých spywarů Agent Tesla a Formbook se v únoru objevil i nový nepřítel, malware Rescoms. Tento nový druh malwaru se podobá spywaru tím, že si klade za cíl odcizit data a nabízí útočníkům široké možnosti špionáže, včetně záznamu stisků kláves a snímků obrazovky.

Podle bezpečnostních expertů je nutné, aby uživatelé byli obezřetní při manipulaci s e-maily a nezanedbávali ochranu svých zařízení kvalitním antivirovým programem. Tohle doporučení podpořila pravidelná statistika kybernetických hrozeb od společnosti ESET.

Rescoms se objevil prostřednictvím e-mailových příloh s podezřelými názvy a představuje další hrozbu pro uživatele počítačů. Tento trojský kůň umožňuje útočníkovi vzdáleně ovládat a monitorovat napadený systém a odcizit osobní údaje. „Útočníci ho šíří většinou prostřednictvím spamových kampaní, ale může být součástí i složitějších útoků. Ačkoli je na internetu ke stažení jako komerční nástroj, který útočníci vydávají za software ke vzdálené správě systému Windows, je to malware s celou řadou funkcí k odcizení dat a odposlechu obětí,“ uvádí Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce společnosti ESET.

Autor: Šimon Mitro

Související

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech

muž na mobilu
Krimi

Invalidní důchodce byl vydírán kvůli masturbaci před kamerou

Podvodné SMS zprávy
Domácí

Česká pošta varuje před podvodnými SMS zprávami

klávesnice
Domácí

Na kybernetickou bezpečnost veřejné správy půjdou stovky milionů