pátek 3. května 2024

USA čeká těsný souboj. Biden by porazil Trumpa jen o jeden procentní bod

Podle volebních průzkumů čeká Američany velmi těsný souboj prezidentských kandidátů. Podle šetření by Biden vyhrál v listopadu jen o jeden procentní bod.

Joe Biden

Joe Biden
Zdroj: Rawpixel

  • Joe Biden
  • Zdroj: Rawpixel

Americký prezident Joe Biden si před nadcházejícími volbami udržuje malý náskok jednoho procentního bodu před Donaldem Trumpem, informuje agentura Reuters s odvoláním na průzkum společnosti Ipsos. Takový rozdíl samozřejmě je v rámci statistické chyby, a tak se zdá, že aktuální šance jsou zcela vyrovnané.

Průzkumu se zúčastnilo přes čtyři tisíce Američanů. Podle výsledků by 39 procent volilo Bidena a 38 procent Trumpa. Mnoho voličů zůstává nerozhodnutých, přičemž jedenáct procent by volilo jiné kandidáty, pět procent by nevolilo a sedm procent nevědělo nebo odmítlo odpovědět.

Biden čelí kritice z důvodu svého vysokého věku, patnáct dní po volbách oslaví 82. narozeniny, a nízké popularity. 77letý Trump naproti tomu kandiduje jako první obžalovaný exprezident v historii USA a svou rétorikou polarizuje společnost.

Podle průzkumu je Biden významněji podporován mezi registrovanými voliči, kteří mají větší pravděpodobnost účasti ve volbách. Trump vede v sedmi státech, které byly klíčové při minulých volbách, avšak jeho náskok je těsný.

Robert Kennedy, hypotetický nezávislý kandidát, by podle průzkumu získal podporu 15 procent registrovaných voličů, což je o něco méně než v předchozím průzkumu. Zdá se, že by mohl odebírat podobný podíl hlasů oběma hlavním kandidátům.

Autor: Šimon Mitro

Související

Donald_Trump_(27150997534)
Zahraniční

Podpora Bidena znovu klesá. Trumpa by nyní volila necelá polovina Američanů

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

Joe Biden
Zahraniční Volby USA

Podle Američanů nemá Biden dostatečnou kondici. Trump na tom není o moc lépe

Tianas-image
Zahraniční

Biden podepsal zrušení TikToku. Ničí svobodu 170 milionů Američanů, tvrdí síť