čtvrtek 2. května 2024

Umělá inteligence zná datum naší smrti. Stačí jí k tomu pár údajů

Dánští a američtí vědci vytvořili algoritmus pro umělou inteligenci, který dokáže datovat smrt. Takzvaný kalkulátor zkázy se při testování nemýlil až v 75 procentech předpovědí.

AI

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Umělá inteligence zná odpovědi na otázky, které jsou pro mnohé z nás noční můrou. Vědci z Dánska a USA teď testují její schopnost předpovídat smrt. Použili na to několik let stará data asi šesti milionů Dánů shromážděná dánskou vládou.

Algoritmus pracuje s informacemi o věku, zdravotním stavu, vzdělání, zaměstnání, výší příjmu a s dalšími životními událostmi. „Model se naučil asimilovat informace o životech lidí ve větách jako třeba: V září 2012 obdržel Francisco 20 tisíc dánských korun jako stráž na zámku v Elsinore. Nebo: Ve třetím ročníku na střední internátní škole absolvovala Hermiona pět volitelných předmětů," uvedli vědci.

Podle výsledků studie předpověděla umělá inteligence správné datum úmrtí až u 78 procent lidí, kteří zemřeli do roku 2020. Nejvíce přesných předpovědí bylo u lidí s vysokým věkem nebo vážnou nemocí. U mladších ročníků pak hrál velkou roli špatný duševní stav, mužské pohlaví, nebo riziková profese. Naopak delší život pak program předpověděl lidem s vyššími příjmy, nebo těm na vedoucích pozicích.

Předpovědět si délku života z domova ale jen tak možné nebude. Algoritmus totiž vědci vyvinuli hlavně na sledování společenských trendů.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

Czech_fans_(49790490881)
Domácí

Češi jako národ superfanoušků. Jsme nejlepší na světě ve fandění

věda
Domácí Věda

Daňová podpora výzkumu a vývoje poprvé přesáhla tři miliardy korun