pátek 3. května 2024

Daňová podpora výzkumu a vývoje poprvé přesáhla tři miliardy korun

Daňové odpočty na výzkum a vývoj poprvé v roce 2022 přesáhl tři miliardy korun.

věda

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Polina Tankilevitch

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Polina Tankilevitch

V roce 2022 české soukromé firmy uplatnily daňové odpočty na výzkum a vývoj (VaV) v hodnotě 3,1 miliardy korun. Celkově firmy z veřejných zdrojů obdržely na výzkum a vývoj 9,2 miliardy korun, z čehož třetina přišla formou daňových odpočtů.

Podle statistik Českého statistického úřadu (ČSÚ) využilo daňovou podporu v oblasti VaV v Česku v roce 2022 celkem 745 soukromých podniků. To je o 11 procent méně než v předchozím roce a o téměř 40 procent méně než v roce 2015. V minulém roce tuto možnost využilo pouze čtvrtina podniků zaměřujících se na výzkum a vývoj, což je nižší číslo než v předchozích letech.

Díky daňovému odpočtu na VaV ušetřily firmy v roce 2022 3,1 miliardy korun. To je o 674 milionů korun více než v roce 2021. Velkým přínosem bylo zapojení nevyužitých výdajů z předchozích let několika významných firem v zpracovatelském průmyslu.

Zajímavým faktem je, že v roce 2022 české domácí firmy překonaly zahraniční podniky v oblasti daňové podpory VaV. Konkrétně domácí podniky získaly 1,6 miliardy korun, zatímco zahraniční jen 1,5 miliardy korun. Významným přispěvatelem k celkové částce byly firmy ze zpracovatelského průmyslu, které získaly 70 procent z celkové daňové podpory.

Autor: Šimon Mitro

Související

eurovolby
Domácí Eurovolby

Průběžné výsledky eurovoleb zveřejnovány nebudou

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

Czech_fans_(49790490881)
Domácí

Češi jako národ superfanoušků. Jsme nejlepší na světě ve fandění