pátek 10. května 2024

S černým kašlem zemřel novorozenec z Královéhradecka. Očkování je podle Válka zajištěno

Ve fakultní nemocnici v Hradci Králové zemřel novorozenec s černým kašlem.

Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.

Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.
Zdroj: Flickr

  • Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.
  • Zdroj: Flickr

V Česku zemřel letos první novorozenec s černým kašlem. Úmrtí hlásí Fakultní nemocnice Hradec Králové. Kritický zdravotní stav pacienta zhoršily další infekce, uvedl mluvčí nemocnice Jakub Sochor. Dítě, které bylo v nemocnici jen několik týdnů, bylo přeloženo na Dětskou kliniku FN HK z jiného zdravotnického zařízení v kritickém stavu. Podle Sochora byla pacientovi poskytnuta okamžitá specializovaná péče. Výsledky diagnostiky ukázaly, že trpěl černým kašlem, avšak jeho zdravotní stav komplikovaly další infekce.

Statistiky ukazují, že příčinou úmrtí dětí do jednoho roku věku je nejčastěji oboustranný zápal plic způsobený bakterií streptokokem. Ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum uvedl, že v případu novorozence bylo smrtící respirační selhání, sepse a oboustranná pneumonie. Kromě černého kašle a streptokoka byly u dítěte diagnostikovány další infekce.

Holčička mladší než měsíc, která zemřela 29. března, pocházela z okresu Ústí nad Orlicí. Ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková upřesnila, že smrt byla způsobena kombinací bakteriální a virové infekce. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) oznámil, že do konce dubna dorazí do Česka více než sto tisíc vakcín proti černému kašli.

Dodávky vakcín mají pokračovat pravidelně až do konce roku. Válek také vyzval k nevynechávání přeočkování dětí a k očkování těhotných žen. „Ministerstvo zdravotnictví přeočkování doporučuje, a to i s odkazem na odborné lékařské společnosti také u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a ženám mezi 27. a 36. týdnem těhotenství,“ uvádí editel odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum.

V České republice se letos zaznamenalo již přes šest tisíc případů černého kašle. Macková informovala, že za týden bylo evidováno 709 nových případů, z nichž většinu tvoří mladí ve věku 15 až 19 let. Černý kašel je vážným a vysoce infekčním onemocněním dýchacích cest způsobeným bakterií. Zvláště nebezpečný je pro novorozence a kojence, kteří mohou trpět život ohrožujícími komplikacemi.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0871394641
Domácí

Režisér Bastardů chce do Senátu. Magnusek bude kandidovat v Náchodě

Symbol Dne lupusu
Světové dny Zdraví

Den lupusu

Devaterčata se svými rodiči
Ostatní Zajímavosti

První devaterčata na světě oslavila třetí narozeniny

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech