3D obuv zlínských studentů sklízí úspěch i v zahraničí

Unikátní obuví vytvořenou metodou práškového 3D tisku se mohou pochlubit studenti ze zlínské univerzity. Bodují s ní u nás i v zahraničí. Dostali se až do finále prestižní mezinárodní soutěže.

3D obuv

3D metoda umožní vytvářet boty přímo na míru každému zákazníkovi.
Zdroj: Petra Kopásková, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

  • 3D metoda umožní vytvářet boty přímo na míru každému zákazníkovi.
  • Zdroj: Petra Kopásková, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Studenti a studentky ateliéru Design obuvi Fakulty multimediálních technologií vytvořili devět párů unikátní obuvi s pomocí metody práškového 3D tisku.

„Všichni studenti tvořili nositelné páry obuvi pro svou velikost, aby mohli sami na sobě testovat charakter materiálu. Metoda práškového 3D tisku je vhodná pro takzvaný rapid prototyping, který umožňuje rychlé vytváření prototypů pro otestování návrhu designéra před tím, než vejde do výroby, i pro následnou výrobu finálních funkčních modelů,“ vysvětluje vedoucí ateliéru Design obuvi Lucie Trejtnarová.

Studenti se také zapsali do mezinárodní soutěže 3D Pioneers Challange, která oceňuje inovativní projekty za použití právě 3D tisku. A dostali se až do finále.

A v čem unikátní technologie výroby bot spočívá? Především v tom, že snadno vytvoří boty na míru každému zákazníkovi. Dokonale se přizpůsobí tvaru nohy, klenbě a tím i lépe plní ergonomickou funkci.

Autor: Michaela Dočkalová