pátek 26. dubna 2024

Sušice chce převzít zdevastovanou sirkárnu a vystavět v jejím areálu byty

Místo slavné výroby sirek je dnes podnik Solo Sušice ostudou Pošumaví. Sušická radnice to ale plánuje v dohledné době změnit.

Solo Sušice

Areál podniku Solo Sušice
Zdroj: Facebook

  • Areál podniku Solo Sušice
  • Zdroj: Facebook

Dávná chlouba pošumavského města Sušice, sirkárna Solo a její areál, už by nemusela být ostudou města, kterou se stala po ukončení výroby zápalek. Vedení sušické radnice totiž jedná o odkoupení zdevastovaného areálu, který má více majitelů. Z někdejší provozů jede naplno prakticky jen jeden, kde brněnský vlastník společnosti Solodoor Sušice vyrábí interiérové dveře. S ostatními pozemky má město své plány, a proto chce zahájit odkup několika hektarů ze soukromých rukou.

Vedení města by odkupem pozemků a následnou bytovou výstavnou na nich chtělo vyřešit problém s nedostatkem bytů, počet obyvatel Sušice totiž v posledních letech stoupá a podle radních mají v tomto městě zájem o bydlení lidé z různých koutů České republiky. Podle územního plánu by v lokalitě bylo možné stavět i provozovny služeb a lehké výroby. Dvě zachovalé budovy by mohly sloužit jako kulturní památka.

Tradice výroby zápalek v Sušici sahá až do roku 1839, přičemž název Solo se objevil na počátku dvacátého století, kdy se sušická výrobna stala součástí akciové společnosti se sídlem ve Vídni. Ve dvacátém století zažívala sušičská sirkárna dobu rozkvětu a expandovala i do jiných měst. V roce 2009 však výroba ukončila a přesunula se do Indie. Od té doby areál sirkárny chátrá.

Autor: Jan Skala

Související

SOLO_Sušice_duben_2023
Domácí

Budovy Solo Sušice už šly k zemi. Zbývá už jen odstřelit ikonický komín

H14Myd
Domácí

Zábranský park v Berouně dostane novou podobu

prázdný byt
Ekonomika Bydlení

V bytových domech je 200 tisíc jednotek neobydlených

5ad6ca5cb4c3d2e565e4815b7c404a85
Domácí

Přišel čas splatit dluh přírodě. Vojenské lesy v Brdech staví studánky