pondělí 29. dubna 2024

Přišel čas splatit dluh přírodě. Vojenské lesy v Brdech staví studánky

Tanky se už brdskými lesy neprohání. Vojenské lesy a statky proto nyní přikročily k obnově přírody, který léta trpěla armádními zásahy.

5ad6ca5cb4c3d2e565e4815b7c404a85

V Brdech vznikají nové studánky.
Zdroj: VLS

  • V Brdech vznikají nové studánky.
  • Zdroj: VLS

Rozsáhlé pohoří Brdy zasahující do Plzeňského i Středočeského kraje léta trpělo pod taktovkou armády. Teď už je tamní vojenský újezd minulostí a přišel čas splatit dluh přírodě, k němuž se nakonec armáda, tedy konkrétněji organizace Vojenské lesy a statky VLS, postavila čelem. Začala totiž v bývalém vojenském újezdě budovat studánky. Zatím jsou hotové čtyři a další budou následovat.

Všechny čtyři studánky jsou osazené stříškou a leží na území lesní správy Strašice nad údolím Klabavy směrem k Padrťským rybníkům. Jejich smysl kromě revitalizace přírody spočívá také v tom, že Brdy mají kvalitní pitnou vodou, která může sloužit k občerstvení návštěvníků této chráněné krajinné oblasti.

Brdská lesnická divize VLS v Jincích chce v revitalizaci studánek pokračovat i v příštím roce. Nyní společně s lesníky vytypovává nejlepší místa. Kromě toho Vojenské lesy a statky v Brdech letos vytvořili i jedenáct tůní.

Autor: Jan Skala

Související

masožravá rostina-rosnatka
Cestování

Nová přírodní památka v Brdech. Návštěvníci uvidí louku s masožravými rostlinami

Adolfův_kámen_(2)
Domácí

K návštěvě Knížecího stolce mají zájemci necelý měsíc. Armáda pak trasu uzavře

H14Myd
Domácí

Zábranský park v Berouně dostane novou podobu

34bbdf969c10395c90521f713365de07_resize=1433,955_
Film a TV

Soudy, vězení, komunistická realita. Další Král Šumavy vzniká v brněnské Káznici