úterý 7. května 2024

V bytových domech je 200 tisíc jednotek neobydlených

V České republice je až 200 tisíc bytů v bytových domech dlouhodobě neobydlených. Situaci řeší Ministerstvo pro místní rozvoj.

prázdný byt

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Max Rahubovskiy

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Max Rahubovskiy

Od roku 2011 stoupl počet dlouhodobě neobydlených bytů v Česku v bytových domech o 40 procent. Ministerstvo pro místní rozvoj odhaduje, že je v Česku 200 tisíc bytů v bytových domech dlouhodobě neobydlených. Mezi hlavní důvody patří i nevyhovující technický stav nemovitostí. Ministerstvo zajistilo přes osm miliard korun z evropských zdrojů na podporu rekonstrukcí a plánuje pomocí navrhovaného zákona o podpoře bydlení motivovat k návratu prázdných bytů na trh.

Výrazně to prohlubuje krizi bydlení, protože těch 200 tisíc bytových jednotek pak na trhu prostě chybí. Pro mě je to další důkaz, že jen výstavba samotná dostupnost bydlení nezvýší, v reformě Bydlení pro život proto podpoříme například taky rekonstrukce a pokusíme se snížit riziko spojené s pronajímáním bytů,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Vláda plánuje řešit situaci prostřednictvím novely zákona o podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu, která zavádí povinnost online registrace ubytovacích jednotek a hostů od roku 2026. Součástí navrhovaného zákona o podpoře bydlení je i systém garancí a asistence pro majitele, kteří dobrovolně zapojí své byty do pronájmu. Obce vlastní téměř 13 tisíc neobydlených bytů v bytových domech, přičemž některé menší obce jsou na tom lépe než velká města, pokud jde o stav a rekonstrukce těchto bytů.

Autor: Šimon Mitro

Související

výstavba
Domácí

Obce mohou čerpat miliony na výstavbu a rekonstrukce bytů

novostavba
Ekonomika Bydlení

Ceny bytů opět stoupají

Ivan Bartoš na na Stavebním veletrhu v Brně.
Domácí Digitalizace

Bartoš představil nové systémy pro stavební řízení

Saaz-Ring2
Domácí

Žatec dostal další ocenění. Je historickým městem loňského roku