sobota 27. dubna 2024

Startuje Movember a s ním kampaň To nevočůráš!

Již tradičně si muži po celém světě nechávají v listopadu narůst knír. Jedná se o osvětovou akci, kterou před více než 20 lety založilo několik přátel u piva v australském Melbourne. Akce šíří povědomí o zdraví mužů.

Movember

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr (Creative Commons)

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr (Creative Commons)

Movember se dostal před několika lety i do Česka. Akce chce motivovat k zodpovědnějšímu přístupu mužů ke svému zdraví. Zvláštní pozornost je věnována podpoře zdravého životního stylu u mužů a osvětě v oblasti mužských onemocnění, jakými jsou rakovina varlat a rakovina prostaty. Dalším cílem akce je upozornit na problematiku duševního zdraví a sebevražd.

Letos u nás proběhne v rámci osvěty i kampaň s názvem To nevočůráš!. Ta upozorňuje také na karcinom varlat, tedy nádor, který postihuje především dospívající chlapce a mladé muže ve věku 15 až 40 let. Základem pro úspěšnou léčbu je zásadní včasné odhalení nemoci.

Tváří kampaně je známý herec David Matásek, který podpořil český Movember již loni. Kampaň připomene mužům, aby chodili na preventivní prohlídky k urologovi. Kampaň proběhne v médiích, na sociálních sítích i v ambulancích lékařů – urologů.

Související

cholera
Zahraniční Zdraví

Novou vakcínu proti choleře předschválila WHO

kašel
Domácí Zdraví

Za týden přibylo téměř 1 500 případů černého kašle

Algifen Neo
Domácí Zdraví

Lék na křeče v břiše má výpadek. Lékaři by měli psát za Algifen náhradu

africké dítě podvýživa
Zahraniční Zdraví

Za rok zemře pět milionů dětí do pěti let