pondělí 29. dubna 2024

Španělsko trápí enormní sucho a vedro. Voda je na příděl

Katalánsko vyhlásilo nouzový stav. Kvůli suchu a tropickým teplotám mají lidé, průmyslové podniky i zemědělci vodu na příděl.

Hot_(34_degrees)_and_dry,_an_extreme_weather_combination_in_Holland._Here_watersupply_along_the_Schelmseweg_Schaarsbergen_at_1_July_2015._Start_of_the_most_warm_night_in_Holland_since_1901_with_some_24_degrees_

Španělsko trápí sucho a na únor nezvyklá tropická vedra.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Španělsko trápí sucho a na únor nezvyklá tropická vedra.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Katalánsko je takřka na suchu. Jak oznámily tamní úřady, zásoba vody v oblasti Barcelony se smrskla na méně než 16 procent obvyklého normálu a tamní regionální vláda musela vyhlásit nouzový režim ve spotřebě vody. Ten spočívá v tom, že jeden člověk může za den spotřebovat pouze dvě stě litrů vody. Pokud sucho bude pokračovat, bude se tato norma snižovat na 180, respektive na 160 litrů na osobu. Katalánské úřady rovněž sdělily, že tak velké sucho ještě nikdy nezaznamenaly.

Omezovat se nebudou jen lidé. Nouzový stav postihl také průmyslovou výrobu a zemědělství včetně napájení dobytka. K plnění soukromých bazénů, mytí aut a zavlažování zahrad mohou lidé využívat pouze recyklovanou vodu.

Španělsko také v posledních dnech sužují netradičně tropické teploty. V některých oblastech hodnoty přesáhly i 30 stupňů Celsia.

Autor: Jan Skala

Související

Penélope Cruz ve filmu Paralelní matky (2021)
Film a TV Osobnosti

Jediná španělská herečka, která dostala Oscara. Z Penélope Cruz je padesátnice

chobotnice
Zahraniční Fauna

Velkochov chobotnic má vzniknout na Kanárských ostrovech. Ochránci zvířat bijí na poplach

profimedia-0864096082.jpg
Ostatní

Házenkářky nebyly na svém topu

profimedia-0863592268.jpg
Fotbal

Vedení si Češky moc neužily