pondělí 20. května 2024

Šokující úmrtí amerického prezidenta. Před 60 lety byl spáchán atentát na Kennedyho

Dvaadvacátý listopad roku 1963 změnil chod dějin. Před 60 lety byl zavražděn prezident John F. Kennedy.

prof

John Fitzgerald Kennedy se svou manželkou Jacqueline pár minut pár minut před atentátem, 22. 11. 1963
Zdroj: Profimedia

  • John Fitzgerald Kennedy se svou manželkou Jacqueline pár minut pár minut před atentátem, 22. 11. 1963
  • Zdroj: Profimedia

Přesně před 60 lety byl spáchán atentát na 35. amerického prezidenta, Johna Fitzgeralda Kennedyho, když v limuzíně se staženou střechou projížděl se svou manželkou Jacqueline v průvodu ulicemi Dallasu. K incidentu došlo v půl jedné místního času. Kennedyho měly zasáhnout tři střely, z nichž jedna fatálně do hlavy. Populární šestačtyřicetiletý prezident podlehl zraněním při převozu do nemocnice.

O několik hodin později byl zatčen podezřelý Lee Harvey Oswald. Před tím, než mohl být předveden před soud, byl zastřelen majitelem nočního klubu Jackem Leonem Rubinsteinem před převozem do okresní věznice. Vražda Oswalda spustila lavinu konspiračních teoriích o spiknutí. Rubinsteinem byl odsouzen k trestu smrti, před nástupem do vězení zemřel na rakovinu plic.

Čtyřiadvacetiletý bývalý námořní voják Lee Harvey Oswald měl komplikovanou minulost a projevoval komunistické sympatie. Podle zveřejněných dokumentů inklinoval ke komunismu a chvíli bydlel v Sovětském svazu. Měl také komunikovat se sovětskou a kubánskou ambasádou.

Teorie o jeho osamělém činu byly příliš jednoduché na to, aby potlačily vzrůstající počet spekulací. Někteří tvrdili, že za atentátem stojí spiknutí, možná i zahrnující vládní organizace. Tato spekulace vedla ke vzniku mnoha vyšetřovacích komisí, ty však k jinému závěru nepřišly. Dodnes však nebyly všechny aspekty atentátu objasněny. Nadále existuje řada teorií o vlivu Sovětského svazu a Kuby na atentát či o tom, zda Oswald jednal sám.

Autor: Šimon Mitro

Související

GNoD-2SWEAASt-l
Zahraniční

Měli to dokončit, napsal muž na facebook. A jde na tři měsíce za mříže

Robert Fico
Zahraniční

Pozitivní zprávy ze Slovenska. Fico je mimo ohrožení života

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Cintula jde do vazby. Fico bude muset zatím zůstat v Banské Bystrici

profimedia-0874087756
Zahraniční

Atentátník Cintula je u soudu. Ten rozhoduje o jeho vzetí do vazby