čtvrtek 9. května 2024

Smrkem bylo osázeno nejvíce hektarů za posledních 20 let. Lesy slábnou

V Česku jsou nadále při zalesňování dominantní především smrky. Ty jsou však méně odolné než listnáče či smíšená výsadba.

smrk

Ilustrační foto.
Zdroj: Hnutí DUHA

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Hnutí DUHA

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ve svém nedávném prohlášení zdůraznil, že zalesňování je klíčové pro adaptaci na změnu klimatu. Avšak podrobnější analýza Zprávy o stavu lesa za rok 2022 odhaluje, že umělé zalesňování nadále preferuje smrky na úkor listnatých stromů.

I přes varování o nedostatečné odolnosti smrkových lesů se ministerstvo nadále zaměřuje na jejich rozsáhlé zalesňování. Celkem bylo v roce 2022 osázeno smrkem 12 676 hektarů, což je nejvíce za posledních 20 let. Podíl listnáčů na výsadbách meziročně poklesl o 6,6 procent. Urychlované zalesňování smrkem se přitom děje navzdory varování vědců, že povede k málo odolným lesům.

Hnutí DUHA a další organizace upozorňují na rizika spojená se smrkovou dominancí a navrhují změny legislativy a dotací směřující k diverzifikaci lesů. „Přes miliardové částky, které si z EU ministerstvo na podporu výsadeb vyjednalo, je smrk nadále zdaleka nejčastěji vysazovanou dřevinou. Povede to nejspíš k dalším holým kopcům a ztrátě desítek miliard v rámci jednání o klimatu,“ uvedl Jan Skalík, koordinátor kampaně Zachraňme lesy. „Ministr zemědělství by měl v měněném zákoně o lesích posílit povinnost vysazovat meliorační a zpevňující dřeviny. Podle dosavadních jednání to ale vypadá, že ministerstvo naopak vede k tomu, aby stávající povinnost v nestátních lesích vysazovat listnáče a jedle ze zákona zcela vypadla.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Hnutí DUHA

Související

horská louka
Domácí Příroda

Původní druhy rostlin mizí z české krajiny

4c28259d-5a28-4f0f-b4d1-f4004cb6591e
Domácí

Agrární komora žádá širokou podporu pěstitelům. Slib dostali jen ovocnáři

Puštík bělavý
Domácí Fauna

V Jeseníkách ornitologové sčítali sovy. Žije zde šest druhů

motýl
Domácí Příroda

Novela by měla ochránit opylovače