pondělí 29. dubna 2024

Slovensko má problém s medvědy. Bude žádat jejich větší odstřel

Větší odstřel medvědů chce jako u Evropského parlamentu, tak na domácí půdě, prosadit Slovenská republiky. Během víkendu zvíře útočilo dvakrát.

1_faiIUIopoXD5wjGqWxV2OQ

Medvědi sestupují ze slovenských hor i do měst a děsí tamní obyvatele.
Zdroj: Rawpixel

  • Medvědi sestupují ze slovenských hor i do měst a děsí tamní obyvatele.
  • Zdroj: Rawpixel

Hned dvě zprávy, které během uplynulého víkendu přišly ze Slovenska, se týkaly medvědů. Nejprve 31letá žena z Běloruska zemřela při útěku před šelmou v Nízkých Tatrách a následně se v ulicích Liptovského Mikuláše prohánělo agresivní zvíře, které dokonce zaútočilo na lidi a pěti osobám způsobilo zranění. U 49leté ženy, která utrpěla zranění rameme a 72letého muže, jemuž šelma způsobila poranění na hlavě, si útok vyžádal hospitalizaci v nemocnici. Zbylí tři zranění, mezi nimiž bylo i 10leté dítě, se doléčují doma.

Do Liptovského Mikuláše dorazil také tým, který se specializuje na odstřel medvěda. Zvíře mezitím uteklo do lesa, kam jej však lovci pronásledují.

Oba incidenty mají dozvuky i ve slovenských politických kruzích. Ministr životního prostředí Filip Kuffa už oznámil, že hodlá co nejdříve předložit návrh zákona, který by umožnil odstřel medvěda i mimo města a obce. Slovensko, společně s Rumunskem, chce navíc v Evropském parlamentu iniciovat pro tento druh šelmy nižší stupeň ochrany.

Autor: Jan Skala

Související

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben

profimedia-0868363648.jpg
Hokej

Čeští hokejisté vyhráli i pošesté

motýl
Domácí Příroda

Novela by měla ochránit opylovače