pondělí 29. dubna 2024

Šéfka Evropské komise zaútočila na opozici. Jsou to Putinovi přátelé, tvrdí

Ursula von der Leyen chce v nadcházejících volbách obhajovat post šéfky Evropské komise. V kampani se nyní ohradila proti opozici, kterou nazvala přáteli Vladimira Putina.

52535190112_f848e6cc88_b

Ursula von der Leyen se ostře vymezila vůči opozičním stranám.
Zdroj: Flickr

  • Ursula von der Leyen se ostře vymezila vůči opozičním stranám.
  • Zdroj: Flickr

Tak jako český premiér Petr Fiala (ODS) má své názorové oponenty za podporovatele ruského prezidenta Vladimira Putina či přímo agenty Kremlu, stejnou rétoriku zvolila také šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen. Ta v kampani před nadcházející volbami do Evropského parlamentu vystoupila na mítinku řecké liberální strany Nová demokracie, kde svůj projev vedla v duchu pošlapávání evropských hodnot ze strany opozičních stran některých států.

Na paškál si konkrétně vzala německou stranu AfD, proti níž se na začátku roku zvedla vlna odporu kvůli přípravám na deportace nelegálních migrantů z Německa. Dále jmenovala také francouzské Národní sdružení předsedkyně a neúspěšné kandidátky na francouzskou prezidentku Marine Le Pen či polskou Konfederaci. Konkrétně tyto strany, které nesouhlasí s liberálním směrem svých zemí, jsou podle ní Putinovi evropští spojenci.

Von der Leyen v Aténách rovněž vyzvala ke zvýšení investic do obrany, protože válka v Evropě není minulostí. Jako příklad odpovědného přístupu označila právě Řecko, které dává na zbrojení více než předepsaná dvě procenta svého HDP.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0868852541
Krimi

Žádná válka, ale alkohol. Vražda ukrajinských vojáků už má motiv

a-ukrainian-soldier-stands-guard-in-a-bunker-as-part-f2a17d-1024
Zahraniční

Situace není dobrá, přiznávají Ukrajinci a spoléhají na mírovou konferenci

12101882633_89dabc0594_b
Zahraniční

Skončí Netanjahu jako Putin? Chystá se na něj mezinárodní zatykač

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy