neděle 28. dubna 2024

Rychlé šípy slaví 85. výročí

První díl komiksu Rychlé šípy vyšel 17. prosince 1938. Od té doby byl neodmyslitelnou součástí časopisu Mladý hlasatel. Do roku 1941 v něm vyšlo sto třináct příběhů.

Jindřich Hojer s komiskem Rychlé šípy

Pedagog a chemik Jindřich Hojer byl předlohou pro komiksovou postavu
Zdroj: Lukáš Zeman, Wikimedia Commons

  • Pedagog a chemik Jindřich Hojer byl předlohou pro komiksovou postavu
  • Zdroj: Lukáš Zeman, Wikimedia Commons

Nezapomenutelnou pětici chlapců, kteří se stali členy klubu Rychlé šípy, stvořil Jaroslav Foglar s cílem vybudovat mezi mládeží čtenářský klub. Jeho dvorním kreslířem byl v první sérii Jan Fischer, ve druhé Marko Čermák.

Mirek Dušín, Jindra Hojer, Jarka Metelka, Červenáček a Rychlonožka mají jediný úkol – pomáhat a chránit. Kdykoliv je někdo požádá o pomoc, ani vteřinu neváhají. Zároveň bojují se skupinou Bratrstvo kočičí pracky, která se jim snaží škodit.

Kresby a příběhy Rychlých šípů se opakovaně dostaly do kontroverzních situací ovlivněných dobovou politikou. Po vzniku protektorátu se z Mirka Dušína a dalších postav seriálu stali v Mladém hlasateli průvodci lekcemi německého jazyka. Po válce, když seriálu hrozil zánik kvůli nastupující komunistické ideologii, pokusil se ho Foglar neúspěšně zachránit tím, že členy klubu vyslal na stavbu mládeže.

Souborné vydání prvních šesti desítek příběhů Rychlých šípu vyšlo v nakladatelství Melantrich v roce 1940 a dočkalo se hned sto osmdesáti tisíc výtisků. Kompletní souborné knižní vydání seriálu vyšlo roku 1998 v nakladatelství Olympia.

Osmdesáté páté výročí připomíná mimo jiné také klip výtvarníka a animátora Marka Bergera s hudbou Martina Klusáka.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

jaroslav-foglar-brno-910x594
Ostatní

Jaroslav Foglar, otec Rychlých šípů nebo Rikitana, zemřel před čtvrt stoletím

CcBQbiJXEAER7Wx
Ostatní

Koho volíš? Losnu nebo Mažňáka? Slavná trilogie vychází v jednom svazku