sobota 27. dubna 2024

Jaroslav Foglar, otec Rychlých šípů nebo Rikitana, zemřel před čtvrt stoletím

Jaroslav Foglar se dožil požehnaného věku 91 let a dnes uplynulo přesně 25 let od chvíle co zemřel. Jeho knihy se však čtou dál.

jaroslav-foglar-brno-910x594

Jaroslav Foglar zemřel před 25 lety.
Zdroj: SPJF

  • Jaroslav Foglar zemřel před 25 lety.
  • Zdroj: SPJF

I přestože mu nacisté i komunisté házeli klacky pod nohy, stal se Jaroslav Foglar jedním z největších českých spisovatelů dvacátého století, jehož díla dodnes poznávají dospívající generace hochů a dívek. Právě pro ně totiž Jestřáb, jaká byla Foglarova přezdívka, své knihy tvořil, a je samotné obsazoval do rolí hlavních hrdinů. Díla oslavující skautství, přírodu i dětská dobrodružství oběma režimům vadila, cestu ke čtenářům si ale vždy našla.

Stěžejní ve Foglarově tvorbě je smyšlená pětičlenná parta Rychlých šípů, zejména jejich vůdce Mirek Dušín se stal symbolem chlapecké ušlechtilosti. Tato pětice hraje také hlavní roli v kultovní trilogii Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství velkého Vonta, která tvoří páteř Foglarovy literární tvorby. K dalším významným Jestřábovým dílům patří Hoši od Bobří řeky s tajemným vedoucím Rikitanem a knihy Chata v jezerní kotlině, Pod junáckou vlajkou, Přístav volá nebo Tajemná Řásnovka. Svůj životní příběh spisovatel shrnul v autobiografické knize Život v poklusu.

O tom, že jeho dílo je stále živé, svědčí i skutečnost, že dodnes v Praze, Brně nebo Třebíči existují Sdružení přátel Jaroslava Foglara, které se zabývají bádáním v jeho tvorbě.

Autor: Jan Skala

Související

187872 (1)
Ostatní literatura

Nakladatelství Albatros slaví výročí. Léta jej vedl autor Honzíkovy cesty

Woodrow Wilson
Zahraniční Výročí

Strůjce reforem, jenž se snažil ukončit první světovou válku. Woodrow Wilson zemřel před 100 lety

Vladimir_Lenin_(cropped)
Zahraniční Výročí

Pravá bolševická revoluce skončila před 100 lety. Zemřel totiž V. I. Lenin

Jaroslav_Seifert_by_Jaroslav_Krejci
Ostatní

Před 38 lety zemřel Jaroslav Seifert, literární velikán a bojovník proti totalitě