úterý 30. dubna 2024

Rusko ve válce nepodporujeme, tvrdí Si. Scholz chce s Pekingem bojovat o mír

Účelem návštěvy německého kancléře Olafa Scholze v Číně byla domluva na podpoře mírové konference bez ruské účasti. Šéf čínských komunistů kancléře ujistil o nestrannosti Číny v současném konfliktu na Ukrajině.

GLWYwCxX0AATwaP

Olaf Scholz si od čínské návštěvy slibuje větší spolupráci s Pekingem ohledně míru na Ukrajině.
Zdroj: X

  • Olaf Scholz si od čínské návštěvy slibuje větší spolupráci s Pekingem ohledně míru na Ukrajině.
  • Zdroj: X

Spojení Berlína s Pekingem by mohlo být důležitým prvkem v boji o mír na Ukrajině. Alespoň tak to uvedl německý kancléř Olaf Scholz po setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Druhý jmenovaný při vzájemném jednání totiž odmítl spekulace, že by Čína v současném rusko-ukrajinském konfliktu stála aktivně na straně Moskvy. Ačkoliv je z dlouhodobého hlediska známé, že obě země spolu úzce spolupracují a mají přátelské vztahy. Si také odmítl, že by Čína Rusku dodávala zbraně, které mají být namířeny i proti civilnímu obyvatelstvu.

Naopak potvrdil, že jeho země podpoří mírovou konferenci, která se má v polovině června konat ve Švýcarsku. Ta má za úkol projednat mírovou smlouvu, kterou by měl v Bürgenstocku představit ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten také trvá na tom, aby Moskva nebyla k jednáním přizvána. Nezúčastní se jí ani Čína, naopak zavítat by na ní mohl americký prezident Joe Biden.

"Čína a Německo mají v úmyslu intenzivně a pozitivně koordinovat podporu organizace konference na vysoké úrovni ve Švýcarsku a budoucích mezinárodních mírových konferencí," uvedl Scholz na závěr své čínské návštěvy.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0868852541
Krimi

Žádná válka, ale alkohol. Vražda ukrajinských vojáků už má motiv

Elon Musk s čínským premiérem Li Čchiangem
Zahraniční

Musk se setkal s čínským premiérem

a-ukrainian-soldier-stands-guard-in-a-bunker-as-part-f2a17d-1024
Zahraniční

Situace není dobrá, přiznávají Ukrajinci a spoléhají na mírovou konferenci

12101882633_89dabc0594_b
Zahraniční

Skončí Netanjahu jako Putin? Chystá se na něj mezinárodní zatykač