pondělí 20. května 2024

Roger Waters zajímá policii, podle odborníka jde o nepochopení symboliky

Berlínská policie teď jednání muzikanta prošetřuje kvůli antisemitismu a podezření z podněcování nenávisti. Podle znalce tvorby Pink Floyd je ale symbolika naopak protinacistická.

rw facebook

Roger Waters.
Zdroj: facebook.com

  • Roger Waters.
  • Zdroj: facebook.com

Kostým připomínající nacistickou uniformu, maketa samopalu v ruce, balón ve tvaru prasete s Davidovou hvězdou nebo zneuctění památky Anne Frank – to je jen část z toho, co vadí mnoha lidem na koncertech spoluzakladatele Pink Floyd Rogera Waterse.

Už krátce po berlínském koncertu se na Waterse začala snášet tvrdá kritika. Izraelské ministerstvo zahraničí na Twitteru napsalo: "Dobré ráno všem kromě Rogera Waterse, který strávil večer v Berlíně znesvěcováním památky Anny Frank a šesti milionů Židů zavražděných za holocaustu." Waters totiž její smrt přirovnal ke smrti palestinské novinářky Shireen Abu Akleh.

Waters vystoupil v kostýmu, který prý silně připomíná nacistickou éru, v koženém kabátě s červenou páskou na rukávu. Po jeho boku stáli dva vojáci. Později střílel z falešného samopalu do davu. Kromě toho vypustil balónky ve tvaru prasete s Davidovou hvězdou. Na jeho předchozích koncertech v Německu sice prase bylo, ale bez antisemitských symbolů.

Proti koncertní sérii britského hudebníka se v Německu odehrálo několik protestů. Ve Frankfurtu nad Mohanem chtělo město a spolková země Hesensko zrušit vystoupení plánované na 28. května. Waters ale uspěl se žalobou u správního soudu, v níž se například dovolával umělecké svobody, a koncert může uskutečnit.

Podle fanouška a znalce Pink Floyd je ale všechno jinak. "Rozhodně se nejedná o nacistickou uniformu. Symboly zkřížených kladívek viditelné na Watersově koženém kabátu odkazují na slavné koncepční album The Wall, které je z větší části autorským dílem Rogera Waterse.  Celé toto album má silně protinacistické a protiválečné vyznění. Zde použitá symbolika je spíše varováním před novým nebezpečím totality a nacismu, nikoli jeho podporou," míní fanoušek. Podle něj při projekci jmen zase chtěl Waters poukázat na to, že kvůli válkám a agresi stále umírají nevinní lidé.

Watersův otec zahynul ve 2. světové válce, muzikant se tak po většinu své hudební kariéry netajil protiválečnými až pacifistickými názory a vždy měl potřebu kriticky se vyjadřovat ke společenskému dění.

Desku vydali Pink Floyd v roce 1979, v klipu ke skladbě The Wall jsou zmíněná kladívka vidět.

Související

GNycFnEWMAAucE5
Krimi

Další synagoga měla shořet. Francouzská policie útočníka zastřelila

GNuW7mhW4AA0Nng
Zahraniční

Spolkový sněm zbavil Bystroně imunity. Zanedlouho poté u něho zvonila policie

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

597032
Zahraniční

Protižidovské nálady gradují. Vandalové poničili pomník obětí holokaustu v Paříži