sobota 27. července 2024

Protižidovské nálady gradují. Vandalové poničili pomník obětí holokaustu v Paříži

Problém války v Pásmu Gazy rezonuje i v historických souvislostech. V Paříži vandalové poničili pomník židovských obětí druhé světové války.

597032

Pod jmény obětí holokaustu se objevily červené otisky dlaní.
Zdroj: X

  • Pod jmény obětí holokaustu se objevily červené otisky dlaní.
  • Zdroj: X

Odpor vůči Izraeli v západní Evropě sílí a to zejména kvůli současnému konání židovské armády v Pásmu Gazy, ovšem protesty proti krokům kabinetu premiéra Benjamina Netanjahua se dotýkají už i historických symbolů. V pařížské židovské čtvrti Marais si totiž zatím neznámí vandalové vyhlédli pomník obětem holokaustu, kam otiskli řadu dlaní červené barvy. Ta má symbolizovat údajné páchání genocidy na palestinském obyvatelstvu.

Čin vyvolal pobouření nejen mezi početnou židovskou komunitou žijící ve Francii, ale i mezi samotnými Francouzi. Konání vandalů ostře odsoudil i francouzský prezident Emmanuel Macron, který ničení památníků označil za nepřijatelné, jakkoliv čin nemá s největší pravděpodobností historický podtext, ale souvisí se současnými událostmi. „Republika jako vždy zůstane neústupná tváří v tvář odpornému antisemitismu,“ dodal Macron. Kritiku připojili i další politici západoevropských zemí i Evropské unie.

Během holokaustu za druhé světová války přišlo o život zhruba šest milionů Židů. Památníky těchto obětí jsou rozesety po celé Evropě.

Autor: Jan Skala

Související

GTSlh42WMAAtQLG
Zahraniční

Netanjahu mluvil v Kongresu. Demokraté jej blokovaly, Palestinci zaplavili ulice

452437505_504723428758835_8950211653894583116_n
Zahraniční

Francouzská levice chce post premiéra. Macron uměle protahuje vládu své strany

Hamburg_Außenalster_DS363n
Zahraniční

Německá razie proti muslimům. Úřady zavřely Islámské centrum v Hamburku

profimedia-0675250148
Zahraniční

Izrael poslal tanky zpět do Chán Júnisu. Po útocích evidují úřady 70 mrtvých