Zažívá Panama návrat mafie? Volby vyhrál spojenec uprchlého exprezidenta

Panama má nového prezidenta. Zahraniční pozorovatelé však připomínají jeho silné vazby na odsouzeného Ricarda Martinelliho, který prezidentský úřad zastával v letech 2009 až 2014.

8639627854_45c3391ebd_b

Nově zvolený panamský prezident José Raúl Mulino.
Zdroj: Flickr

  • Nově zvolený panamský prezident José Raúl Mulino.
  • Zdroj: Flickr

Od července bude mít středoamerická Panama nového prezidenta, kterým se po víkendových volbách stal José Raúl Mulino. Ten v hlasování porazil s devítiprocentním náskokem svého nejtěžšího soupeře, právníka Ricarda Lombanu, a stane se tak nástupcem Laurentina Cortiza, který funkci vykonával posledních pět let a podle panamských zákonů znovu již kandidovat nesměl. Mulino se původně ucházel o post viceprezidenta a v kampani vystupoval po boku Ricarda Martinelliho. Toho však v únoru panamský soud odsoudil k 10,5letému trestu za korupci, praní špinavých peněz a fakt, že v době svého prezidentování si koupil za státní peníze několik mediálních institucí.

Zahraniční pozorovatelé proto vyjadřují pochyby, že Mulinovým zvolením bude Panamu znovu ovládat Martinelli, který je řadu let považovaný za jednu z nejvlivnějších osobnostní v zemi. Ten je nyní na nikaragujském velvyslanectví v Panamě, kde dostal politický azyl.

Právě původní společná kampaň Martinelliho a Mulina pomohla novému prezidentovi ke zvolení, protože Martinelli je stále mezi obyvateli Panamy velmi populární. Pro většinu lidí nemá jeho odsouzení velký význam a stále se zdůrazňuje ekonomický rozkvět země za jeho vlády.

Autor: Jan Skala

Související

GNuW7mhW4AA0Nng
Zahraniční

Spolkový sněm zbavil Bystroně imunity. Zanedlouho poté u něho zvonila policie

6b120c1291cbc58f9479f3dcad4c986e
Krimi

Pád kazašského ministra dokonán. Za vraždu manželky jde na 24 let do vězení

profimedia-0871304670
Zahraniční

Totální krach vlády i prezidenta. Severní Makedonie se kloní ke konzervatismu

Panamský průplav v roce 1915
Zahraniční Výročí

Před 120 lety se začal stavět Panamský průplav