Ilustrace Harryho Pottera za miliony. Chystá se dražba návrhu obálky

Opravdoví nadšenci do Harryho Pottera budou moci zanedlouho získat původní ilustraci k prvnímu vydání knihy Harry Potter a Kámen mudrců. Má to ale háček, očekává se, že cena kresby vyšplhá v přepočtu až ke čtrnácti milionům korun.

harry

Původní ilustrace na prvního vydání knihy Harryho Pottera bude mít nejspíš rekordní hodnotu.
Zdroj: Sotheby's

  • Původní ilustrace na prvního vydání knihy Harryho Pottera bude mít nejspíš rekordní hodnotu.
  • Zdroj: Sotheby's

Autor a ilustrátor dětských knih Thomas Taylor nakreslil čaroděje s černými vlasy, kulatými brýlemi a jizvou ve tvaru blesku na čele před Bradavickým expresem, když mu bylo 23 let. Vytvořit originální titulní obrázek mu trvalo pouhé dva dny. V té době ho nejspíš ani ve snu nenapadlo, že o 28 let později vyšplhá hodnota jeho ilustrace do takové výše. Odborníci z aukční síně, kde se chystá její dražba, totiž očekávají, že cena může být v přepočtu až čtrnáct milionů korun.

Ilustrace už byla v aukci v roce 2001. Tehdy se prodala za čtyřnásobek odhadované prodejní ceny, v přepočtu za více než 2,5 milionu korun. "Po více než dvaceti letech se původní ilustrace vrací do aukce a je připravená nejen mnohonásobně překonat hodnotu, za kterou se prodala dříve, ale také potenciálně vytvořit nový aukční rekord pro jakoukoli položku související s Harrym Potterem,"  uvedla aukční síň na svém webu. Rekord ve spojení s Harrym Potterem zatím drží nepodepsané první vydání prvního dílu, které se v roce 2021 prodalo na aukci v Texasu za 9,8 milionu korun.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: Sotheby's

Související

Nascar ilustrační foto.
Ostatní

Rekord. Automobilový závod rozhodla tisícina vteřiny

GMy0JCIWUAAjjfK
Hudba Video

Madonna Brazílii nadchla i pobouřila. Koncert přilákal 1,6 milionu diváků

Harry Potter
Světové dny Knihy

Den Harryho Pottera

profimedia-0868700327.jpg
Hokej

Třinečtí hokejisté dál vládnou Česku