neděle 28. dubna 2024

První pacient dostal do mozku čip Elona Muska

Muskův Neuralink byl implantován prvnímu pacientovi.

Neuralink

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Technologický magnát Elon Musk informoval, že jeho společnost Neuralink úspěšně provedla implantaci čipu do lidského mozku. Tyto mozkové čipy mají pomoci lidem s různými postiženími, aby se opět mohli pohybovat a komunikovat. Musk má s touto technologií ambiciózní plány.

První pacient podstoupil operaci v neděli a podle Muskových slov se dobře zotavuje. První výsledky naznačují slibnou detekci neuronových spojů s čipem. Výzkum zkoumá funkčnost zařízení navrženého pro lidi s kvadruplegií, což je ochrnutí všech čtyř končetin. Implantát, obsahující 64 ohebných vláken, má být umístěn do části mozku, která řídí pohyb. Tímto způsobem bude možné bezdrátově přenášet mozkové signály do aplikace, která bude interpretovat myšlenky na pohyb.

V květnu loňského roku schválila americká léčebná agentura FDA první klinickou studii společnosti. Musk uvedl, že první produkt Neuralink bude nazván Telepatie. Ten by měl umožnit ovládání telefonu nebo počítače a skrze ně téměř jakéhokoli zařízení pouhým myšlením. První uživatelé budou prý ti, kteří ztratili schopnost pohybu končetin.

Autor: Šimon Mitro

Související

Samsung
Ekonomika Technologie

Samsung pokořil Apple. Mobily jihokorejského výrobce jsou nejprodávanější

X
Ostatní Sociální sítě

Kdo má nejvíce sledujících na síti X?

Elon Musk
Zahraniční

Musk je vyšetřován brazilským soudem kvůli dezinformacím

Tesla
Zahraniční Auta

Tesla představí v srpnu robotické taxi