čtvrtek 2. května 2024

Musk je vyšetřován brazilským soudem kvůli dezinformacím

Elon Musk je v Brazílii vyšetřován pro šíření dezinformací.

Elon Musk

Elon Musk.
Zdroj: Flickr

  • Elon Musk.
  • Zdroj: Flickr

Brazilský soudce Alexandre de Moraes zahrnul Elona Muska do probíhajícího vyšetřování týkajícího se šíření falešných zpráv. Soudce také zahájil samostatné vyšetřování ohledně údajného zamezování spravedlnosti ze strany miliardáře.

Musk na své sociální síti X (dříve Twitter) reagoval na toto rozhodnutí a označil jej za „agresivní cenzuru“. De Moraes zdůraznil, že Musk inicioval „dezinformační kampaň“ ohledně akcí nejvyššího soudu v sobotu a pokračoval v ní i následující den. Musk na X dříve oznámil, že platforma nebude dodržovat pokyny soudu týkající se blokace určitých účtů.

Soudce de Moraes varoval, že každý znovu aktivovaný blokovaný účet na platformě X bude představovat denní pokutu 100 tisíc reálů, asi 463 tisíc korun, a odpovědné osoby budou právně stíhány za neposlušnost soudního rozhodnutí. V sobotu večer brazilský ministr spravedlnosti sdílel, že je naléhavé, aby Brazílie regulovala sociální platformy. „Brazílie nemůže žít ve společnosti, kde zahraniční miliardáři ovládají sociální sítě a porušují tím náš právní stát a ohrožují naše autority,“ uvedl generální prokurátor Brazílie Jorge Messias.

Autor: Šimon Mitro

Související

406326659_1700425100422345_7889982957713546924_n
Domácí

Novotný nastavil novou mez sprostoty. Zaútočil na Slováčka i nemocnou dceru

pettt.jpg
Domácí

Peterková udělá pro peníze vážně cokoliv, prý na ni zaútočili kyselinou

Elon Musk s čínským premiérem Li Čchiangem
Zahraniční

Musk se setkal s čínským premiérem

muž na mobilu
Krimi

Invalidní důchodce byl vydírán kvůli masturbaci před kamerou