čtvrtek 2. května 2024

Tesla představí v srpnu robotické taxi

Elon Musk oznámil, že Tesla na začátku srpna představí robotické taxi.

Tesla

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Matt Weissinger

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Matt Weissinger

Zakladatel Tesly Elon Musk oznámil, že automobilka představí 8. srpna robotaxi. Ačkoliv Tesla v minulosti představovala ambiciózní plány ohledně autonomních vozidel, jež by byly schopny jezdit bez řidiče, tak se je nepodařilo naplnit.

Oznámení ohledně představení robotaxi od Tesly zveřejnil Musk prostřednictvím své sociální sítě X (dříve Twitter). První samořídící auto od Tesly může znamenat průlom v tomto sektoru vozidel. Už před pěti lety Tesla milně předpověděla, že robotaxi začne jezdit v roce 2020 a bude v provozu celkem 11 let s jedním milionem najetých mil.

Musk má často přehnané optimistické představy, které se ve vytyčeném časovém horizontu málokdy naplní, ale většinou k nim po určité době nakonec dojde. Tesla již nyní nabízí samořídící doplněk pro své elektromobily za příplatek. Konkrétně jej lze pořídit například k Modelu 3 za 12 tisíc dolarů, v přepočtu 281 tisíc korun. Stále však nejde o dokonalé řešení. Auto nesmí řídit bez řidiče a bezpečnostní experti mají z této funkcionality zatím obavy.

Autor: Šimon Mitro

Související

Elon Musk s čínským premiérem Li Čchiangem
Zahraniční

Musk se setkal s čínským premiérem

pneu
Zahraniční Auta

Emise z pneumatik škodí životnímu prostředí

Ford Mustang z roku 1964
Zahraniční Výročí

Ford Mustang slaví 60 let. Stvořil třídu Pony Cars

X
Ostatní Sociální sítě

Kdo má nejvíce sledujících na síti X?