čtvrtek 2. května 2024

Protesty dopravců neuspěly. Železničáři koridor Přerov – Ostrava dnes zavřeli

Důležitý tranzitní koridor, který vede přes velký kus Moravy k hranicím s Polskem, zavřela výluka. Ani mohutné protesty dopravců Správu železnic od rekonstrukce trati neodradily.

20070513_Vate_pisky

Tranzitní železniční koridor mezi Ostravou a Přerovem zavře několikaměsíční výluka.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Tranzitní železniční koridor mezi Ostravou a Přerovem zavře několikaměsíční výluka.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Z důležitého moravského koridoru mezi Přerovem a Ostravou bude pro příští skoro půl rok jednokolejka. Dopravci, zejména pak České dráhy, neuspěli se svými stížnostmi u Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře a Správa železnic proto mohla oznámit, že ode dnešního dne začne v úseku Drahotuše – Lipník nad Bečvou několikaměsíční výluka. Osobní vlaky i rychlíky nahradí autobusová doprava, která celý provoz zdrží. Dopravcům vadila také skutečnost, že výluka změní jízdní řády i ze Vsetína do Hranic na Moravě.

„Omezení kapacity na vytíženém úseku bude provázet úplné zastavení regionální dopravy a přesun cestujících do autobusů. Vzhledem k tomu, že v České republice aktuálně chybí asi 5 tisíc řidičů autobusů, není jasné, jakým způsobem se dá náhradní autobusová doprava v tak velkém rozsahu zajistit. Rychlíky včetně mezinárodních naberou zpoždění v řádu desítek minut oběma směry. Nákladní vlaky přes den prakticky neprojedou, nemají žádnou objízdnou trasu a pro čekání na svůj případný noční průjezd je není kde odstavit,“ stojí v protestu dopravců.

Správa železnic zase ale argumentuje tím, že po 20 letech provozu je nutné na trase dělat udržovací práce. Šest kilometrů rekonstrukce trati bude stát více než dvě miliardy korun. Ve sporu se na stranu Správy železnic postavil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0867474369
Zahraniční Video

Miluji Hamás, protože zabíjí Židy. Vlna antisemitismu se z USA přelévá do Evropy

DSC_8726_.jpg
Tenis

V Ostravě postupuje jen Kolář

Demonstrant na Kolumbijské univerzitě s logem Hamásu
Zahraniční

Nacistické Německo na americké půdě: Protiizraelské protesty na univerzitách sílí

Zahájení stavby další části obchvatu České Lípy
Domácí

Začala stavba další části obchvatu České Lípy