sobota 4. května 2024

Nacistické Německo na americké půdě: Protiizraelské protesty na univerzitách sílí

Fyzické útoky, výzvy k intifádě nebo vraždě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua – tak to vypadá na řadě amerických univerzit, kde antisemitismus dospěl do takového bodu, že jej řada lidí považuje za nacismus. Tvrdě jej odsoudil i Bílý dům.

Demonstrant na Kolumbijské univerzitě s logem Hamásu

Demonstrant na Kolumbijské univerzitě s logem Hamásu
Zdroj: X

  • Demonstrant na Kolumbijské univerzitě s logem Hamásu
  • Zdroj: X

Čím dál agresivnější jsou protiizraelské protesty studentů amerických univerzit. „Děsivá historie se opakuje. Nacismus v Americe,“ komentují lidé dvě obdobné fotografie. Na první z roku 1938 blokují nacisté vstup židovských studentů do budovy Vídeňské univerzity. Na té druhé o 86 let později dělají totéž protiizraelští studenti těm židovským na Kolumbijské univerzitě.

Vídeňská univerzita 1938 vylučující židovské studenty Yale 2024

Univerzity protesty vesměs ignorují s výmluvou, že v zemi panuje svoboda projevu. Kolumbijská ale pro jistotu už zrušila výuku.

Rabínka Elie Buechler z Kolumbijské univerzity nevěří, že je škola schopná zajistit bezpečnost židovských studentů, vyzvala je proto, aby se vůbec neukazovali v kampusu, kde demonstranti už několik dnů stanují, provolávají heslo teroristického Hamásu Od řeky až k moři bude Palestina svobodná nebo dokonce křičí: "My jsme Hamás! Všichni jsme Hamás!"

Bílý dům označil protiizraelské demonstrace za nestoudně antisemitské a nehorázné. „Tento do očí bijící antisemitismus je zavrženíhodný a nebezpečný – a nemá absolutně žádné místo v univerzitních kampusech ani jinde v naší zemi. Moje administrativa bude i nadále vystupovat a agresivně zavádět vůbec první Národní strategii boje proti antisemitismu, přičemž se plnou silou federální vlády postaví na ochranu židovské komunity,“ prohlásil včera prezident Joe Biden.

Miliardář Bill Ackman se zase na síti X zeptal se: "Jak by Kolumbijská univerzita reagovala, kdyby studenti obsadili kampus na podporu Ku-klux-klanu a vyzvali ke genocidě etnických menšin? Pokračovala by v podpoře demonstrací na základě závazku o svobodě projevu, nebo by začal platit etický kodex?“

Související

sonda4
Zahraniční Video

Teroristé zfanatizovali studenty univerzit v USA, Evropě, Asii i Austrálii

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země

437957560_986527212833099_3854217920731582617_n
Zahraniční

Evropa otevřela dveře džihádu, tvrdí Trump. Očekává spor s Londýnem i Paříží