úterý 7. května 2024

Příští rok bude otevřeno 118 kilometrů dálnic. Úsporný balíček plány nezmění

Po schválení vládního úsporného balíčku se nezmění plány na budování silniční infrastruktury v Česku. Příští rok bude otevřeno 118 kilometrů dálnic.

dálnice

Ilustrační foto.
Zdroj: MDČR

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: MDČR

Příští rok dojde k navýšení cen dálničních známek. Roční kupon vyjde od března příštího roku na 2 300 korun, aktuálně činí 1 500 korun. Zvýší se také cena mýtného pro nákladní vozidla. „V příštím roce otevřeme k užívání 118 kilometrů dálnic a 28 kilometrů obchvatů měst. Vyšší náklady na údržbu, ale také pokračující dostavba páteřní dálniční sítě se projeví i v navýšení cen dálniční známky a sazeb mýtného. Zároveň musíme efektivněji dohlížet a pokutovat přetížené kamiony, které dopravní infrastrukturu ničí,“ řekl ke změnám ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

V současnosti je rozestavěno 253,8 kilometrů nových dálnic a silnic první třídy. Nyní probíhá dostavba písecké dálnice D4, jihočeské D3, ale také dálnice D35, která má odlehčit přetíženou D1, nebo dálnice D55. Ministerstvo dopravy uvádí, že veškeré peníze z dálničních známek poputují do výstavby a údržby dálnic.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MDČR

Související

Premiér Petr Fiala na zahájení stavby D35 z Vysokého Mýta do Homole
Domácí

Začala stavba D35 z Vysokého Mýta do Homole

profimedia-0868318788
Domácí

Na D1 se rozšiřuje zákaz předjíždění pro kamiony

dálnice D1
Domácí

Rozšíření D1 v Brně bude hotové o dva měsíce dříve

Zahájení stavby další části obchvatu České Lípy
Domácí

Začala stavba další části obchvatu České Lípy