Proč týrali děti ve sklepě a jaká byla role Aničky? Odpovědi nepřinesl ani čas

Bití, svazování, pálení cigaretou, škrcení a topení, to vše patřilo k praktikám zvrhlé skupiny, která v Kuřimi týrala dva chlapce. Od odhalení případu dnes uběhlo 17 let.

EcB7nUFX0AEXPsm

Klára Mauerová s 13letou Aničkou, tedy 33letou Barborou Škrlovou, byly nejznámějšími postavami Kuřimské kauzy.
Zdroj: X

  • Klára Mauerová s 13letou Aničkou, tedy 33letou Barborou Škrlovou, byly nejznámějšími postavami Kuřimské kauzy.
  • Zdroj: X

Přesně dnes uplynulo 17 let od okamžiku, kdy se na monitoru chůvičky souseda objevil šokující obrázek nahého a svázaného chlapce ve sklepě jednoho z domů v Kuřimi. Právě v ten okamžik odstartovala takzvaná Kuřimská kauza, kterou se uspokojivě nepodařilo vysvětlit dodnes, přestože její hlavní aktéři si už prošli vězením a dnes někteří žijí se změněnou identitou. Faktem zůstává, že od května 2007 začala policie celý spletitý případ týrání dvou dětí rozplétat a postupně obvinila jejich matku Kláru Mauerovou, jejich tetu Kateřinu Mauerovou, vychovatelku z Domu dětí a mládeže Paprsek Hanu Bašovou alias tetu Nancy, skautského vůdce Jana Turka, tajemného doktora Jana Škrlu a jeho sestru Barboru, která v případu sehrála velice podivnou a dodnes nevysvětlenou roli.

Proč skupina syny Kláry Mauerové týrala a držela ve sklepě, dodnes nevyšlo zcela najevo. Přestože se mluvilo o náboženské sektě či točení pornofilmu s dětskou tématikou, nic z toho se nepotvrdilo. Pravé důvody při výsleších nesdělili ani sami hlavní odsouzení.

Specifickou roli v případu sehrála tehdy 33letá Barbora Škrlová, která se nejprve vydávala za 13letou Aničku, nejstarší dceru Kláry Mauerové, a po útěku do Norska zase za 13letého chlapce Adama. Se změnou identity jí tehdy pomáhal známý brněnský herec Viktor Skála. Jakou funkci ve zvrhlém počínání skupiny Škrlová měla, rovněž není dodnes jasné. Stejně jako je tajemné zmizení jejího otce Josefa Škrly, který měl stát v pozadí případu jako jeho hlava. Policii se jej dodnes podařilo vypátrat.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0873301874
Zahraniční

Atentántík je na svůj čin hrdý. Na demonstracích provolával slávu Ukrajině

Varg Vikernes dnes tvoří ve Francii, kam utekl před obřím dluhem Norsku.
Hudba

Vrah Varg Vikernes vytvořil v exilu soundtrack ke své deskové hře

justice
Krimi

Ubodal otce, zranil matku. Dostal osm let vězení za opilství

6b120c1291cbc58f9479f3dcad4c986e
Krimi

Pád kazašského ministra dokonán. Za vraždu manželky jde na 24 let do vězení