čtvrtek 2. května 2024

Přistát půjde i za špatného počasí. Armáda tahá z kapsy další miliony

160 milionů zaplatí armáda za nové přistávací systémy na čtyřech nejdůležitějších letištích v republice. O 150miliardovém nákupu stíhaček F-35 rozhodla už minulý měsíc.

5e18651ad19ad

Nový přistávací systém ulehčí pilotům práci při špatném počasí nebo za tmy.
Zdroj: onur.net

  • Nový přistávací systém ulehčí pilotům práci při špatném počasí nebo za tmy.
  • Zdroj: onur.net

Po Náměšti nad Oslavou a Čáslavi modernizovala Armáda České republiky i další dvě důležitá letiště, která užívá, a sice areály v Pardubicích a Praze-Kbelích. Všechna tato letiště od loňska postupně vybavila novým přistávacím systémem, který vyvinula česká firma LPP spolu s korejskou značkou Mopiens. Novinka nahradí zastaralé norské zařízení Normarc, které armáda používala od roku 2001.

Nový systém pilotům usnadní přistávání za ztížených povětrnostních podmínek či za tmy, dovede totiž pilota do takové výšky, kdy už sám uvidí přistávací rampu a světelná návěstí. Pořízení systému je součástí modernizace a budoucího rozvoje vzdušných sil České republiky.

Podle informací Generálního štábu Armády České republiky modernizace vyjde na 160 milionů korun. Tento krok je důležitý i v souvislosti s pořízením nových amerických stíhaček F-35, které v budoucích letech nahradí švédské stroje Gripen. Obchod za 150 miliard korun schválila vláda minulý měsíc.

Autor: Jan Skala

Související

Rishi Sunak
Zahraniční

Británie posílí armádu. Ta má trumfnout Polsko a být nejsilnější v Evropě

profimedia-0855002353
Domácí

Letiště v Líních bude sloužit armádě

Nejvyšší kontrolní úřad
Domácí

Česko není připraveno na krize, uvádí NKÚ

Do Náměště dorazily dva nové vrtulníky UH-1Y Venom.
Domácí

Armáda má už deset z 12 zakoupených amerických vrtulníků