pondělí 29. dubna 2024

Česko není připraveno na krize, uvádí NKÚ

Česko podle NKKÚ není připraveno na mimořádné události a krize.

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad
Zdroj: Nejvyšší kontrolní úřad

  • Nejvyšší kontrolní úřad
  • Zdroj: Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) varuje, že Česko je nedostatečně připravené na krize a mimořádné události, jak ukázaly události jako koronavirová pandemie. Odpovědné instituce často podcenily situaci a pouze formálně reagovaly, aniž by dosáhly zásadních výsledků. Toto může podle NKÚ vést k finančním ztrátám, ohrožení zdraví obyvatel a dalším škodám.

Výroční zpráva NKÚ kritizuje nedostatek reálných změn, které by zlepšily krizovou připravenost. Kontrola ukázala, že mnohé kroky byly pouze formální a bez významných výsledků. NKÚ rovněž upozorňuje na nedostatečný systém ochrany měkkých cílů a dlouhodobě opomíjený stav ochrany obyvatelstva.

Lidé nejsou dostatečně informováni, chybí ochranné masky a stálé úkryty. Ministerstvo vnitra však závěry NKÚ označilo za tendenční a uvádí, že české systém je podle EU považován za robustní a dobře připravený.

Co se týče obranných schopností, NKÚ zjistil, že Ministerstvo obrany neefektivně využívalo poskytnuté finanční prostředky. I přes rostoucí výdaje ministerstvo uzavírá smlouvy na dodávky zbraní bez soutěže, což může vést k neefektivnímu a neúčelnému vynaložení prostředků. Ministerstvo nedokázalo účelně využít finanční prostředky ani při pořizování výzbroje nebo obrněné techniky.

V kontextu armádních výdajů NKÚ upozornil, že se výdaje ministerstva obrany za posledních pět let téměř zdvojnásobily. Přesto armáda nezajistila plánovanou obnovu vojenské automobilové techniky ani potřeby v oblasti radiační, chemické a biologické ochrany. Některá armádní vozidla jsou v provozu až 39 let, a někdy ministerstvo utrácelo za jejich opravy více než by stála nová vozidla.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0842836088
Domácí

Miliardové dotace Národní sportovní agentury byly netransportní a bez kontroly

zbraně
Domácí

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na útok Filozofické fakultě

Rishi Sunak
Zahraniční

Británie posílí armádu. Ta má trumfnout Polsko a být nejsilnější v Evropě

012
Domácí

Ochranu dostalo 600 tisíc uprchlíků. Je to víc, než zvládneme, myslí si většina lidí