pátek 17. května 2024

Spojené státy mají sankční seznam. Vedle Ruska a Číny je na něm i Slovensko

Na ruské subjekty by měl dopadnout další balík amerických sankcí. Ten míří i na státy, které podporují dodávky zbraní ruské armádě.

16733665531_fc89c12e22_b

Americký Kongres uvalil obří sankce na ruské subjekty i země, které pomáhají Moskvě dodávat zbraně.
Zdroj: Flickr

  • Americký Kongres uvalil obří sankce na ruské subjekty i země, které pomáhají Moskvě dodávat zbraně.
  • Zdroj: Flickr

I když v posledních měsících vykazovaly Spojené státy k ozbrojenému konfliktu na východě Evropy spíše zdrženlivý přístup, nyní se jejich aktivita obrací. Poté, co Sněmovna reprezentantů uvolnila více než 60miliardovou pomoc Ukrajině, zveřejnil Kongres nový sankční seznam namířený proti Rusku a zemím, které Washington podezírá ze spolupráce s Moskvou na obcházení již platných sankcí. Nový balíček míří například vůči výzkumným ústavům ministerstva obrany Ruské federace, automobilovým závodům v Bryjansku a na Urale nebo jedné z největších ruských leteckých společností Pobyeda.

Celkem americké ministerstvo financí jmenovalo zhruba dvě stě jednotlivců a subjektů, které Rusku pomáhají s nakupováním zbraní či obranných systémů. Tentokrát nezasáhlo pouze ruské řady, ale jde o lidi a instituce také z jiných zemí. Americké sankce proto pocítí firmy a lidé v Kyrgyzstánu, Turecku, Belgii či na Slovensku. Tamní společnost Carovilli Trading nakupuje počítačové vybavení a software a přeprodává jej společnostem v Rusku.

"Spojené státy spolu s mnoha mezinárodními partnery jsou obzvláště znepokojeny subjekty sídlícími v Čínské lidové republice a dalších třetích zemích, které poskytují kritické vstupy pro ruskou vojensko-průmyslovou základnu," napsalo americké ministerstvo financí.

Autor: Jan Skala

Související

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

drogy
Zahraniční Drogy

Přes 320 tisíc dětí v USA ztratilo rodiče kvůli předávkování drogami během deseti let

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

Vizuál prezidentské debaty Bidena s Trumpem při minulých prezidentských volbách.
Zahraniční Volby USA

Biden se střetne s Trumpem v debatě už 27. června