úterý 30. dubna 2024

Preventivní screening cukrovky poskytuje v Česku 130 lékáren

Na diabetes zemře ročně 20 tisíc Čechů. Preventivní vyšetření cukrovky nabízí 130 lékáren po celé republice.

cukrovka

Ilustrační foto.
Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

Za 30 let by mělo být na světě odhadem více než miliarda lidí trpících diabetem, což je jedna z hlavních příčin úmrtí a zdravotních komplikací. Světový den monitoringu diabetu každoročně 14. dubna připomíná klíčovou roli sledování hladiny cukru v krvi pro včasné odhalení nemoci a zlepšení života pacientů.

Jen v Česku žije více než jeden milion diabetiků a více než 20 tisíc lidí na tuto nemoc každoročně umírá. Diabetes se dělí na dva typy: diabetes 1. typu, který je vrozený a vyžaduje injekční podání inzulínu, a diabetes 2. typu, který se vyvíjí v průběhu života a často souvisí s obezitou a špatným životním stylem.

Prevence hraje klíčovou roli v boji proti cukrovce. Tu podporují i lékárníci, kteří nabízejí preventivní screening diabetu a poskytují poradenství pacientům. Díky jejich odbornosti a specializaci se může diabetu předejít nebo odhalit v rané fázi, což má významný dopad na kvalitu života pacientů.

V České republice již více než 130 lékáren nabízí specializované poradenství zaměřené na screening diabetu a péči o diabetické pacienty. Tento program, prováděný vyškolenými lékárníky, směřuje k včasnému odhalení diabetu a k snížení komplikací spojených s touto nemocí.

Autor: Šimon Mitro

Související

očkování
Zahraniční Zdraví

Očkování zachránilo za 50 let přes 154 milionů životů

Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.
Domácí Zdraví

Nejvíce případů černého kašle za týden. Přibylo 1604 nakažených

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

cholera
Zahraniční Zdraví

Novou vakcínu proti choleře předschválila WHO