Před 140 lety zemřel Manet. Jako jeden z prvních malířů zachytil moderní život

„Stručnost v umění je nezbytná a elegantní. Stručný člověk nutí k přemýšlení, mnohomluvný nudí,“ zní citát slavného pařížského malíře Édouarda Maneta.

Édouard Manet

Manetův obraz Na lodi.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Manetův obraz Na lodi.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Francouzský impresionista zasvětil celý svůj život umění. Ačkoli pocházel z vyšší třídy a byl předurčen k úřednické či právnické kariéře rozhodl se stát malířem. Édouard Manet se narodil v roce 1832 v Paříži. Od mládí dychtil po umění, studoval u malíře Thomase Couturea a učil se ve slavném malířském ateliéru Académie Suisse. Jeho díla od počátku vzbuzovala pozornost a byla akademickou obcí zavrhována.

Jeho dílo Snídaně v trávě z roku 1863 šokovalo tehdejší veřejnost tím, že zobrazuje skupinu lidí na pikniku v přírodě, přičemž dvě mužské postav jsou oblečené, zatímco žena je nahá. Dílo je dnes považováno za jeden z nejvýznamnějších příkladů moderního malířství.

Jedním z nejznámějších děl je Manetovů obraz Olympia (1863), na kterém zobrazil nahou ženu jako odvážnou, sebevědomou a nezávislou bytost, což odporovalo tehdejším konvencím. Olympia je často považována za symbol nového umění a důkaz Manetovy originality.

Posledním velkým Manetovým dílem je Bar vo Folies-Bergère (1882), který zobrazuje servírku za barem v pařížském kabaretu. Dílo je známé svým mistrovským zachycením atmosféry místa a zrcadlovým efektem na pozadí.

Nadšenci do umění si v Manetových dílech můžou povšimnout prvků španělského malíře Diega Velázqueze, jehož obrazy Manet obdivoval. Přestože byl Manet blízkým přítelem a spolupracovníkem některých impresionistů jako Claude Monetem a Pierrem-Augustem Renoirem, tak se sám za impresionistu nepovažoval.

Édouard Manet zemřel 30. dubna roku1883 ve věku 51 let, tedy přesně před 140 lety. Přestože se nedožil vysokého věku, tak jeho odkaz zůstává nesmazatelně zapsán v dějinách umění. Jeho odvážná díla, která v jeho době často vyvolávala kontroverze, otevřela dveře novým uměleckým směrům a inspirovala celou řadu umělců.

Autor: Šimon Mitro

Související

Woodrow Wilson
Zahraniční Výročí

Strůjce reforem, jenž se snažil ukončit první světovou válku. Woodrow Wilson zemřel před 100 lety

jaroslav-foglar-brno-910x594
Ostatní

Jaroslav Foglar, otec Rychlých šípů nebo Rikitana, zemřel před čtvrt stoletím

Vladimir_Lenin_(cropped)
Zahraniční Výročí

Pravá bolševická revoluce skončila před 100 lety. Zemřel totiž V. I. Lenin

Jaroslav_Seifert_by_Jaroslav_Krejci
Ostatní

Před 38 lety zemřel Jaroslav Seifert, literární velikán a bojovník proti totalitě