pátek 10. května 2024

Strůjce reforem, jenž se snažil ukončit první světovou válku. Woodrow Wilson zemřel před 100 lety

Před 100 lety zemřel jeden z nejvýznamnějších amerických prezidentů. Za snahu o ukončení první světové války získal Nobelovu cenu míru..

Woodrow Wilson

28. prezident USA Woodrow Wilson
Zdroj: Flickr

  • 28. prezident USA Woodrow Wilson
  • Zdroj: Flickr

V pořadí 28. prezident Spojených států se zasadil o ukončneí první světové války a prosadil řadu důležitých reforem. Woodrow Wilson byl jedním z nejvýznamnějších amerických prezidentů. Do funkce nastoupil v roce 1913. Během svého osmiletého prezidentského období prosadil řadu důležitých reforem v podobě zavedení federálního příjmového danění a vytvoření Federálního rezervního systému.

Jeho nejvýznamnější a nejkontroverznější iniciativou bylo zapojení USA do první světové války v roce 1917. Wilson se snažil o udržení neutrality, ale nakonec USA vstoupily do války na straně Dohody, aby dle jeho slov udělaly svět bezpečným pro demokracii. Tento krok měl dalekosáhlé důsledky jak pro USA, tak pro celý svět.

Wilson se snažil zajistit mírová řešení a zabránit budoucím válkám. Prosazoval vytvoření mezinárodního společenství, jakou je současné OSN. Jeho snaha o vytvoření Společnosti národů však byla v USA odmítnuta Senátem, což byla jedna z mála proher jeho prezidentského období. Za své snahy o ukončení první světové války získal v roce 1919 Nobelovu cenu za mír.

Před svým vstupem do politiky byl Wilson univerzitním profesorem na Princetonu, kde vyučoval politickou ekonomii a vládní právo. Napsal několik knih o politické teorii a dějinách. Přestože byl Wilson znám svou progresivní politikou, v některých otázkách jako v oblasti rasové segregace a volebního práva žen zastával kontraverzní postoje. Jeho podpora rasově segregovaného kabinetu a politiky v Bílém domě zůstává předmětem kritiky.

V roce 1919 postihla Wilsona vážná mrtvice, jež mu způsobila částečnou paralýzu a omezenou schopnost mluvit. Toto zdravotní trauma ovlivnilo jeho zbytek prezidentského období a vedlo k větší roli jeho manželky Edith v řízení státu. Wilson zemřel 3. února 1924 ve věku 67 let. Dodnes zůstává symbolem dramatických proměn, které značně ovlivnily americkou politiku, světovou ekonomiku a mezinárodní vztahy.

Autor: Šimon Mitro

Související

drogy
Zahraniční Drogy

Přes 320 tisíc dětí v USA ztratilo rodiče kvůli předávkování drogami během deseti let

Miss Teen USA 2023 UmaSofia Srivastava
Zahraniční

Po Miss USA se vzdala korunky krásy i americká Miss Teen

S novou ústavou si prezident Antonín Novotný splnil sen o socialistickém Československu.
Domácí

Amnestie 9. května propouštěly politické vězně. Ta Novotného rušila i tábory

חדראוכלכרםשלום5845
Zahraniční

OSN i USA se zlobí na Izrael. Kvůli bombardování i blokování pomoci