pondělí 6. května 2024

Právo a spravedlnost zůstává nejsilnější polskou stranou. Vyhrála komunální volby

Právo a spravedlnost si připisuje další volební výhru, ovšem vládnout pravděpodobně nebude ani v regionech. Iniciativu chce převzít probruselská koalice Občanské platformy, Třetí cesty a Nové levice.

8736167094_7853fc8d2b_b

Šéf strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski.
Zdroj: Flickr

  • Šéf strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski.
  • Zdroj: Flickr

Po parlamentních volbách skončila strana Právo a spravedlnost v opozici, přestože hlasování vyhrála. Nyní si hnutí bývalého premiéra Jaroslawa Kaczynského připsalo další volební triumf. Dokázalo zvítězit v polských komunálních volbách, které se konaly o uplynulém víkendu, když si připsalo výsledek 33,7 procenta. Vládní Občanská platforma premiéra Donalda Tuska skončila těsně druhá se ziskem 31,9 procent.

Je pravděpodobné, že povolební jednání skončí pro Právo a spravedlnost stejně, jako domluvy po loňských parlamentních volbách. Kaczynského strana totiž bude jen velmi těžko hledat koaliční partnery, protože na třetím místě se umístila další vládní partaj, Třetí cesta se 13,5 procenty a čtvrtá skončila Nová levice se 6,8 procenty. I ta je součástí vládní koalice s Občanskou platformou.

Polská média se shodují na tom, že pro současnou Tuskovu vládu byly komunální volby testem, zda má dostatečný mandát pro vládnutí. Jeho kabinet totiž zvolil ostře probruselský a prounijní postoj, ovšem za sto dní vlády se jim podařilo splnit jen minimum předvolebních slibů.

Autor: Jan Skala

Související

ekonomika
Ekonomika

Globální ekonomika letos vzroste o 3,1 procenta, uvádí OECD

GMAQt-nWAAArnI_
Zahraniční

Bělorusko odvrátilo dronový útok. Litva za ním však údajně není

Chrastava
Domácí

Chrastava postaví vodovod do Horního Vítkova. Peníze půjdou z fondu Turów

school-3994211_1280
Zahraniční

Polská vláda zakázala domácí úkoly. Rodičům a učitelům se to nelíbí