pátek 3. května 2024

Požár v Českém Švýcarsku pod drobnohledem vědců

Vědecká analýza požáru v Českém Švýcarsku má za úkol předcházet požárům v krajině.

Požár v Českém Švýcarsku.

Požár v Českém Švýcarsku.
Zdroj: Twitter @HzsUlk

  • Požár v Českém Švýcarsku.
  • Zdroj: Twitter @HzsUlk

Ministerstvo životního prostředí na podzim zadalo vypracovat vědeckou analýzu ohledně předcházení požárů v krajině v souvislosti s požárem v Českém Švýcarsku. „Časté požáry lesů a okolní krajiny jsou jedním z důsledků klimatické změny. Jen v roce 2022 vypukly v Evropě lesní požáry na zhruba 860 tisících hektarů. Z míst, které připomínají podmínky požáru v NP České Švýcarsko, to byl požár nedaleko německého Norimberku, kde shořelo na 1000 hektarů lesa, a to ve zcela přístupné oblasti. Do budoucna nedokážeme předejít vzniku dalších požárů, ale musíme se ponaučit a mít jasně připravené postupy, které zajistí uhašení požáru v jeho zárodku,“ prohlásil ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Na území Českého Švýcarska již dochází k obnově bylin, trav i jednotlivých stromů a očekává se poměrně rychlá regenerace lesa. „Do budoucna má Národní park České Švýcarsko nejvyšší šanci stát se přírodním unikátem co do vyšší pestrosti druhů, silných a odolných ekosystémů, které budou mnohem lépe odolávat klimatickým změnám. Jak vědci dokládají, přes sílu hoření zůstala ve spáleném lese významná část ohněm přímo nezasaženého nadložního humusu, a tak se velmi pravděpodobně zachovala část semenné banky pro následnou regeneraci lesa,” uvedl Jurečka.

Studie dokládá, že příčinou rychlého šíření požáru byla vysoká rychlost větru, nízká vlhkost vzduchu, suchá půda a vysoká teplota. Modelová analýza potvrdila, že šíření požáru nešlo v daných podmínkách snadno zabránit.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

436405919_952254359589292_874032981934182940_n
Zahraniční

Radikální bratislavská otočka. Pellegrini nedopustí ničení ekonomiky ekologií

lesní požár
Zahraniční Klimatické změny

Kanadě hrozí další devastující požáry

Užijte si netradiční silvestrovské oslavy
Domácí

Bezpečnost i ochrana přírody. Ministerstvo omezí prodej ohňostrojů

zemědělec
Zahraniční Klimatické změny

97 procent evropských zemědělců tvrdí, že je klimatické změny ohrožují