pátek 3. května 2024

Kanadě hrozí další devastující požáry

Kanada čelí riziku další katastrofální požární sezóny.

lesní požár

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Kanadská vláda varuje před možností další katastrofální sezony lesních požárů v zemi. Loni zažili Kanaďané nejhorší požáry v historii. Neobvykle vysoké teploty v prvních měsících letošního roku a rozsáhlá sucha po celé zemi naznačují, že se sezona požárů muže rozjet dříve a trvat déle než obvykle. Prognózy počasí navíc naznačují, že Kanada může očekávat vyšší než obvyklé teploty i v létě.

Sezóna lesních požárů v Kanadě obvykle probíhá od května do října. Země je domovem asi devíti procent světových lesů. Lonská ohnivá destrukce v podobě šesti tisíců požárů zničila desátky milionů akrů půdy a statisíce Kanaďanů byly nuceni opustit své domovy. Kouř z požárů dosáhl až na východní pobřeží USA, což zhoršilo kvalitu vzduchu i v americkém New Yorku.

Kanada se nyní připravuje na nejhorší. Vláda spolupracuje s mýtními a snaží se zlepšit prevenci a připravenost. Kanada také zdůrazňuje potřebu řešit klimatické změny v globálním měřítku, které stále více ovlivňují extrémní počasí a zvyšují rizika požárů.

Autor: Šimon Mitro

Související

práce
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny ohrožují zdraví více než 70 procent pracovníků

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů

profimedia-0867936765
Zahraniční

Minimálně 155 lidí zemřelo při záplavách v Tanzanii

emise
Domácí Klimatické změny

Peníze z emisních povolenek budou investovány pouze do klimatických opatření