úterý 30. dubna 2024

Pavel tvrdí, že už má peníze na nákup munice. Leda tak první část, míní poradce

Prohlášení prezidenta Pavla o dostatku peněz na munici pro Ukrajinu rozporuje koordinátor celé akce. Podle něho jsou peníze tak na první část dodávky.

Petr Pavel

Prezident Petr Pavel uvedl, že už má dost peněz na nákup munice pro Ukrajinu.
Zdroj: Flickr

  • Prezident Petr Pavel uvedl, že už má dost peněz na nákup munice pro Ukrajinu.
  • Zdroj: Flickr

Prezident Petr Pavel uvedl, že už se podařilo nashromáždit dostatek peněz pro nákup 800 tisíc kusů dělostřelecké munice, kterou by chtěla Česká republika věnovat Ukrajině na boj s Ruskem. V rámci iniciativy, na které se podle Pavla podílí dalších 18 zemí, by munice v nejbližších týdnech měla být předána velení ukrajinské armády. Prezidentovo oznámení přivítali i někteří politici, kdy zejména ministryně obrany Jana Černochová řekl, že rychlost, s jakou se peníze na nákup všech 800 tisíc kusů munice podařilo vybrat, je skvělá a že se Česká republika postavila jako lídr této pomoci Ukrajině.

Její nadšená slova i prezidentovo oznámení však krotí poradce pro národní bezpečnost a koordinátor celé akce Tomáš Pojar. Podle něho rozhodně nejsou všechny peníze vybrané a Pavel měl vhodněji formulovat skutečnost, že pravděpodobně myslel dostatek peněz pro první dávku pomoci. Jak bude vysoká Pojar však neděli.

Ani prezident neuvedl konkrétní částky, jimiž jednotlivé země přispěli. Jisté je, že Německo přislíbilo 100 tisíc eur a z předchozího jednání vyšlo najevo, že Francie, Velká Británie, Nizozemsko a Dánsko dají dohromady 250 tisíc eur. Tyto sumy však nepokrývají ani třetinu potřebné sumy.

Autor: Jan Skala

Související

newspaper_read_man_pensioners_paper_news_messages_lack_of_understanding-1014986
Domácí

Důchodci dostanou od ledna přidáno více než letos. Předvolební tah, tvrdí opozice

profimedia-0868852541
Krimi

Žádná válka, ale alkohol. Vražda ukrajinských vojáků už má motiv

a-ukrainian-soldier-stands-guard-in-a-bunker-as-part-f2a17d-1024
Zahraniční

Situace není dobrá, přiznávají Ukrajinci a spoléhají na mírovou konferenci

Petr Pavel
Domácí

Spor mezi ANO a Hradem. Pavel babišovce tepe za nekonstruktivní přístup