neděle 19. května 2024

Online podvodů přibývá. Setkala se s nimi čtvrtina Čechů

Při online nakupování se čtvrtina Čechů stala terčem podvodu. Jedním z prohřešků je opakování hesel.

klávesnice

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Soumil Kumar

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Soumil Kumar

Čeští spotřebitelé čelí stále častěji podvodům při online nákupech, jak ukázal nedávný průzkum provedený společností ESET ve spolupráci s agenturou Median. Zatímco v loňském roce se s podvodem setkala necelá pětina respondentů, letos to již byla rovná čtvrtina lidí. Přestože bezpečnost eshopu je pro výběr obchodu zásadním kritériem, většina spotřebitelů se rozhoduje spíše na základě předešlých zkušeností a recenzí než podle reálných bezpečnostních měřítek.

Přestože 95 procent Čechů nakupuje online, tak pouze čtvrtina z nich využívá v eshopech při registraci unikátní heslo. Ačkoliv se počet lidí s opakovaně používanými hesly mírně snížil, stále jich je třetina. Bezpečnostní odborníci zdůrazňují nebezpečí opakovaného používání hesel, které může vést ke kompromitaci dalších online účtů, a varují před falešnými webovými stránkami, které se vydávají za legitimní eshopy, a vyzývají k obezřetnosti při výběru důvěryhodného obchodu.

Při online platbách zůstává nejčastějším způsobem placení platební karta, avšak oproti předchozímu roku její používání pokleslo z 76 na 65 procent. Lidé stále častěji chrání své finance nastavením limitů na kartě (72 %) a vícefázovým ověřením (70 %). Větší důvěru v bezpečnost elektronické platby mají lidé s použitím virtuálních platebních karet (20 %), zejména ve věkové kategorii do 24 let, kde se tento způsob platby těší podílu rovných 50 procent.

Autor: Šimon Mitro

Související

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech

online nakupování
Krimi

Prodejce nabízel sběratelské mince i lístky na Cimrmany. Zboží nikdy nedodal

seznamka
Krimi

Žena naletěla na seznamce. Podvodníkovi poslala čtvrt milionu

muž na mobilu
Krimi

Invalidní důchodce byl vydírán kvůli masturbaci před kamerou