čtvrtek 2. května 2024

Nvidia představila superčip pro umělou inteligenci. Segmentu kraluje

Nvidia, coby lídr v oblasti čipů pro umělou inteligenci, představila nový superčip a platformu pro vývoj humanoidních robotů.

Jensen Huang

CEO Nvidie Jensen Huang
Zdroj: Flickr

  • CEO Nvidie Jensen Huang
  • Zdroj: Flickr

Americká společnost Nvidia představila svou nejnovější rodinu čipů pro pohánění umělé inteligence, s cílem upevnit svou pozici jako hlavní dodavatel v AI průmyslu. Nový superčip představil ředitel Nvidie Jensen Huang na vývojářské konferenci v Kalifornii.

Nvidia ohlásila vydání ještě výkonnějšího procesoru na platformě Blackwell. Tyto čipy mají být čtyřikrát rychlejší než předchozí generace při trénování AI modelů a zároveň mají 25krát vyšší energetickou efektivitu. Nvidia se stala klíčovým hráčem v oblasti AI od uvedení ChatGPT koncem roku 2022.

Kromě superčipu představila společnost projekt Gr00t, platformu pro výcvik humanoidních robotů, která umožní robotům porozumět slovům a pohybům lidí a napodobovat je. Tato společnost také spolupracuje s Appllem na začlenění schopností AI do nově uvedeného prostorového výpočetního zařízení, brýlí Vision Pro. Dále Nvidia také pracuje na platformě Earth-2 Cloud pro předpovídání změn klimatu pomocí simulace od AI superpočítačů.

Autor: Šimon Mitro

Související

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně

homeless-1416564_1280
Zahraniční

Roli Velkého bratra přebírá AI. Bude hlídat bezdomovce i špatné parkování

pexels-andrew-neel-15863000
Zahraniční AI

OpenAl vyvinula inovativní nástroj umělé inteligence. Napodobuje reálné lidské hlasy

Anthropic
Ekonomika AI

Amazon investuje desítky miliard do umělé inteligence Anthropic