středa 15. května 2024

Novinářka žádá odškodnění za Trumpovu pomluvu. Soud rozhodne za pár dnů

Po volebním úspěchu v Iowě zamířil Donald Trump k soudu. Projednávání odškodného pro novinářku Jean Carroll se tentokrát účastní osobně.

GECHEDvXsAA7C9b

Donald Trump a Jean Carroll.
Zdroj: X

  • Donald Trump a Jean Carroll.
  • Zdroj: X

Newyorský soud v těchto dnech projednává spor mezi novinářkou Jean Carroll a bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Někdejšího šéfa Bílého domu žena žaluje za pomluvu a žádá odškodné. Právě o jeho výši by měl soud rozhodnout. Trump už ve stejném případu dostal pokutu ve výši tří milionů dolarů, to se však exprezidentovi nelíbilo a proti loňskému verdiktu se odvolal. Proto soud výši odškodného projednává nyní znovu.

Není to však jediný spor, který mezi sebou bývalý prezident a novinářka mají. Jean Carroll je totiž jednou z více než dvaceti žen, na kterých se měl Trump dopustit sexuálního obtěžování. To se mělo stát v devadesátých letech, když bývalý prezident ještě nebyl politikem, ale velmi vlivným a bohatým byznysmenem. Trump nařčení novinářky odmítl a označil jej za podvod, což je výrok, který je předmětem aktuální soudního sporu.

Za sexuální obtěžování má Trump navíc Jean Carroll zaplatit dva miliony dolarů. Znásilnění mu, stejně jako v řadě dalších případů, soud neprokázal. Kromě tohoto od března loňského roku čelí obvinění za to, že zaplatil pornoherečce Stormy Daniels, aby mlčela o jejich dávném vztahu. Problém je v tom, že peníze, které jí dal, měly jít na volební kampaň.

Autor: Jan Skala

Související

37569837896_602880f421_b
Zahraniční

Za nacistické heslo pokuta. Německý soud potrestal politika opoziční AfD

profimedia-0856539262
Domácí

Nerudová má problém: Pekarová ji nepodpoří, Konečná na ni podá žalobu

justice
Krimi

Ubodal otce, zranil matku. Dostal osm let vězení za opilství

6b120c1291cbc58f9479f3dcad4c986e
Krimi

Pád kazašského ministra dokonán. Za vraždu manželky jde na 24 let do vězení