sobota 27. července 2024

Pavel vyzval k míru na Ukrajině. Zvolil babišovskou rétoriku

Zařadil se Petr Pavel mezi Babišovy chcimíry? Stylem, který zvolil v rozhovoru pro britský zpravodajský kanál, zaskočil tuzemské vládní politiky, kteří jsou zastánci pokračující ukrajinské obranné taktiky.

53236191094_67b82dc087_b

Český prezident Petr Pavel je nyní zastáncem rychlého míru na Ukrajině.
Zdroj: Flickr

  • Český prezident Petr Pavel je nyní zastáncem rychlého míru na Ukrajině.
  • Zdroj: Flickr

To, co před prezidentskými volbami říkal trochu nesrozumitelným způsobem tehdejší kandidát Andrej Babiš (ANO) zopakoval nyní jeho tehdejší soupeř, současný český prezident Petr Pavel. Stylem, kterým šokoval tuzemské politiky vládní koalice, se totiž vyjádřil k válce na Ukrajině. Doslova uvedl, že prioritou je mír v oblasti a pak až jednání o budoucím uspořádání. „To, co teď potřebujeme, je zastavit válku a teprve pak začít vyjednávat o budoucím uspořádání… Tento kompromis ale nelze udělat bez Ukrajiny, Ruska a zemí, které budou garanty této dohody,“ uvedl český prezident s tím, že je nereálné, aby Ukrajina v dohledné době získala kontrolu nad územími na východě a jihu země, o které přišla. Zároveň jako nereálné Pavel vidí ukrajinské členství v NATO, dokud není válka ukončena. Pavel pak k rozhovoru připojil i komentář na sociální síti X.

Pavlův rozhovor pro britský zpravodajský kanál Sky News šokoval české politiky. Jak ministryně obrany Jana Černochová (ODS), tak ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na konto rozhovoru vzkázaly, že o podmínkách míru musí rozhodnout jedině a pouze Ukrajina a Rusko musí stáhnout svá vojska z celého okupovaného území. To však Moskva podle řady vyjádření svých vrcholových politiků nemá v úmyslu. Naopak se ruské armádě daří postupovat více do ukrajinského vnitrozemí, kdy získává převahu i v bojích o druhé největší město Charkov.

Souhlasný postoj vyjádřil naopak právě Andrej Babiš.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0882614742
Zahraniční

Rumuni sestřelují drony nad Ukrajinou. Ruský velvyslanec šel na kobereček

Ruští uživatelé budou mít ztížený přístup k YouTube.
Zahraniční

Rusko se chystá udeřit na YouTube. Omezí jeho rychlost až o 70 procent

449128974_996344035180324_8977579654002455652_n (1)
Zahraniční

Nepustíte nám ropu, ustřihneme vám elektřinu, vzkazuje Pellegrini Ukrajině

profimedia-0891928594
Zahraniční

Čína jako mírotvůrce. Ukrajinu i Rusko posunuje ke společnému jednání