sobota 27. července 2024

Za nacistické heslo pokuta. Německý soud potrestal politika opoziční AfD

Krajně pravicová strana AfD ráda používá odkazy na nacistickou dobu. Získává si tím radikálnější příznivce, ovšem je trnem v oku úřadům, háklivých na tuto epizodu německých dějin.

37569837896_602880f421_b

Politik německé AfD Björn Höcke má problémy kvůli nacistickému sloganu.
Zdroj: Flickr

  • Politik německé AfD Björn Höcke má problémy kvůli nacistickému sloganu.
  • Zdroj: Flickr

Vše pro Německo, to je heslo, které se běžně používalo v době vlády Adolfa Hitlera. Ovšem použil jej také politik současné opoziční německé strany AfD Björn Höcke, což jej nakonec přivedlo před soud, který ho nyní potrestal pokutou ve výši 13 tisíc eur. Rozsudek však není pravomocný, protože Höcke se odvolal s tím, že o zákazu slovního spojení Alles für Deutschland nevěděl. Verdikt se líbí ani žalobci, který požadoval šestiměsíční podmíněný trest. To však soud považuje za příliš přísné.

Heslo, které bylo v běžném slovníků úderných oddílů SA, použil Höcke při mítinku v roce 2021 v Merseburgu. Znovu jej měl použít při nedávném předvolebním setkání s voliči v Severním Porýní-Vestfálsku. Experti na extrémismus se shodli na tom, že Höcke jako vystudovaný učitel dějepisu musí mít o historickém významu slov ponětí a využívá je záměrně k provokacím.

Německé úřady jsou na projevy, které by jen náznakově vedly k připomenutí nacistické doby, velice háklivé. V zemi existuje seznam zakázaných hesel, kde kromě nacistický pozdravů typu Heil Hitler, ej právě i slogan Alles für Deutschland.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0815402705
Zahraniční

Němci se začínají otáčet k Syřanům zády. Už jim nechtějí udělovat azyl

Deutsche Bahn
Ekonomika

Německý dopravce Deutsche Bahn propustí tisíce zaměstnanců

profimedia-0891875253
Krimi

Za smrt dvou dětí na nelegálních závodech potrestal soud ženu doživotím

profimedia-0892189296
Zahraniční

Klimatičtí aktivisté se přilepili k frankfurtskému letišti. Provoz stál hodiny