sobota 27. července 2024

USA a Austrálie odhalila revoluční bojové mořské drony. Vypadají jako žralok a rejnok

Austrálie a Amerika představila dva pokrokové prototypy vodních bezposádkových dronů, které svým vzhledem splývají s mořským prostředím. Mají potenciál stát se účinnými válečnými zbraněmi.

shark 2

Pohled na plavidlo Ghost Shark.
Zdroj: Anduril Australia

  • Pohled na plavidlo Ghost Shark.
  • Zdroj: Anduril Australia

Vodní drony Ghost Shark a Matna Ray působí jako ze sci-fi, jelikož svým způsobem připomínají mořské živočichy. První z nich vypadá jako velký žralok a ten druhý jako obrovský rejnok. Za sestrojením podvodního plavidla s názvem Ghost Shark stojí australský výrobce Anduril Australia. Jeho návrh, sestrojení a testování trvalo jen pouhé dva roky. Druhý prototyp dronu Manta Ray vyvinula americká společnost Northrop Grumman, která vyzdvihuje hlavně jeho modularitu, díky které ho lze jednoduše rozložit na pět dílů.

Podle odborníků by se mohly oba dva drony pro svou nenápadnost stát jedněmi z nejúčinnějších povodních zbraní. Díky tomu, že nepotřebují na své palubě žádnou řídící posádku zároveň minimalizují v případném boji ztráty na lidských životech. Kromě využití k válečným konfliktům mohou plavidla sloužit také k prostému sledování a průzkumu.

Revoluční válčená plavidla se však nevyhla kritice. Mnoho odborníků upozorňuje na fakt, že bezpilotní zařízení potřebuje pro manipulaci signály z vesmírného satelitu. Ty mohou být v hlubinách moře dost slabé. Signál navíc ovlivňuje také slanost a teplota vody.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Anduril Australia, Northrop Grumman

Související

Anglický navigátor Matthew Flinders
Zahraniční Výročí

Muž, který pojmenoval Austrálii. Před 210 lety zemřel navigátor Flinders

kirsha
Zahraniční

Picasso na dámských záchodech. Muzeu naletěla nejprestižnější světová média

20151030_Syrians_and_Iraq_refugees_arrive_at_Skala_Sykamias_Lesvos_Greece_2
Zahraniční

Austrálie postupuje tvrdě vůči migrantům. Vrací je zpět na oceánské ostrovy

alicesprings
Zahraniční

Lidé v Alice Spring mají kvůli extrémní kriminalitě noční zákaz vycházení