pondělí 6. května 2024

Nezaměstnanost se v únoru zastavila na čtyřech procentech

Volných pracovních míst v únoru přibylo. Nezaměstnanost zůstala na čtyřech procentech.

dělník

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Mathias Reding

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Mathias Reding

Nezaměstnanost v Česku zůstala v únoru stabilní na úrovni čtyř procent. Počet lidí bez práce činil 296 107. Vyplývá to z údajů zveřejněných Úřadem práce. Počet volných pracovních míst však meziměsíčně narostl o 1796 na 268 579.

Počet uchazečů na trhu práce odpovídá dosavadním trendům v nezaměstnanosti. Co je podstatné, ta se stále drží na velmi nízké úrovni. Rád bych poděkoval firmám a zaměstnavatelům, kteří dávají lidem práci. Stále je řada volných pracovních míst, která jsou pro uchazeče k dispozici. Mezi ty nejžádanější se již tradičně řadí dělnické profese, ale také profese z oblasti gastronomie a pohostinství nebo jiné kvalifikované pozice,“ uvádí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Generální ředitel Úřadu práce Daniel Krištof konstatoval, že míra nezaměstnanosti se stabilizovala po lednovém nárůstu a že počet uchazečů o zaměstnání nadále převyšuje počet volných míst. Nezaměstnanost v porovnání s loňským únorem klesla o desetinu procentního bodu.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla zaznamenána v Ústeckém kraji se šesti procenty a v Moravskoslezském kraji s 5,5 procenty, zatímco nejnižší byla v Praze s 2,9 procenty. Z data také vyplývá, že od roku 2022 získalo práci téměř 383,5 tisíc Ukrajinců s dočasnou ochranou, přičemž k lednu letošního roku jich stále pracovalo 121 338. Nejčastěji se uplatňovali jako montážní dělníci a pomocníci ve stavebnictví, výrobě a dopravě.

Autor: Šimon Mitro

Související

notebook
Domácí

Úřad práce plánuje rekvalifikovat až sto tisíc lidí v digitálních dovednostech

práce
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny ohrožují zdraví více než 70 procent pracovníků

profimedia-0862324835
Domácí

Jurečka brzy představí novelu zákoníku práce

fyzická práce
Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku klesla pod čtyři procenta