středa 1. května 2024

Nejstarším žijícím mužem světa je 111letý Brit

Po smrti 114letého Venezuelce Juana Vincenta Péreze se nejstarším mužem světa stal 111letý Brit John Alfred Tinniswood. Titul měl původně připadnout 112letému Japonci, který však před pár dny zemřel.

273CC9B2-337D-4819-8082-E86858BABD7C

Snímek nejstaršího žijícího muže a jeho vzhled za mlada.
Zdroj: Guinness World Records

  • Snímek nejstaršího žijícího muže a jeho vzhled za mlada.
  • Zdroj: Guinness World Records

Zažil první i druhou světovou válku. Narodil se 26. srpna 1912 ve městě Liverpool, tedy ve stejném roce, kdy došlo k potopení legendárního parníku Titanic. Řeč je o současném nejstarším žijícím muži Johnu Alfredovi Tinniswoodvi, kterému je dnes přesně 111 let a 226 dnů. Jeho prvenství potvrdil před pár dny institut Guinnessovy knihy rekordů. Čtyřnásobný dědeček a trojnásobný pradědeček se již od roku 2020 chlubí titulem nejstarší Brit, a proto ho nový status nijak neznervózňuje. 

John, který většinu svého života pracoval jako účetní, nyní žije v pečovatelském domě v Southportu a zvládá téměř samostatně většinu denních úkolů. Rád si poslechne rádio, nekouří a pití alkoholu se spíše vyhýbá. Jeho recept na dlouhověkost je prý střídmost a do určité míry jde o štěstí. „Buď žijete dlouho, nebo žijete krátce a nic moc s tím nenaděláte. Pokud příliš pijete nebo příliš mnoho jíte nebo příliš chodíte, když čehokoliv děláte moc, budete nakonec trpět,“ říká Tinniswood.

Titul nejstarší žijící muž světa měl původně po smrti 114letého Venezuelce Juana Vincenta Péreze, jenž zemřel minulý týden, připadnout 112letému Gisaburovi Sonobe z Japonska, ten však 31. března zemřel.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Guinness World Records

Související

Juan Vicente Pérez se svou rodinou.
Ostatní Zajímavosti

Zemřel nejstarší muž světa. Bylo mu 114 let

Nejstarší žijící žena, Maria Branyas Morera  (117)
Inspirace Zajímavosti

Nejstarší žena na světě oslavila 117. narozeniny

Ronaldinho se účastní exhibičních utkání
Fotbal

Lampard, Totti, Özil nebo Ronaldinho se mohou znovu potkat na MS

zemřelý chlapec
Zahraniční

Dvouletý chlapeček zemřel hladem a žízní schoulený u mrtvého otce