čtvrtek 2. května 2024

Zemřel nejstarší muž světa. Bylo mu 114 let

Nejstarší muž světa Juan Vicente Pérez zemřel ve věku 114 let.

Juan Vicente Pérez se svou rodinou.

Juan Vicente Pérez se svou rodinou.
Zdroj: X @FreddyBernal

  • Juan Vicente Pérez se svou rodinou.
  • Zdroj: X @FreddyBernal

Od února 2022 držel Juan Vicente Pérez status nejstaršího muže světa. Narodil se 27. května 1909 ve Venezuele, kde strávil celý svůj život. Od svých pěti let začal pracovat se svým otcem a bratry v zemědělství a pomáhal s těžbou cukrové třtiny a kávy. V roce 1948 se stal šerifem v malém venezuelském městečku Caricueně, kde byl zodpovědný za řešení pozemkových a rodinných sporů, zatímco stále pracoval v zemědělství. Celkem po sobě zanechal 11 dětí, 42 vnoučat, 18 pravnoučat a 12 prapravnoučat.

Smrt Péreze potvrdil Freddy Bernal, guvernér venezuelského státu Táchira, kde Juan žil. Prezident Venezuely Nicolas Maduro vyjádřil soustrast a uznání Pérezově dlouhověkosti a jeho přínosu pro zemi. Juan připisoval svou dlouhověkost tvrdé práci, zdravému životnímu stylu a hluboké víře v Boha. Když byl zapsán do Guinnessovy knihy rekordů jako nejstarší žijící muž, tak říkával, že každý den začíná šálkem kávy a sklenicí silného likéru z cukrové třtiny.

V polovině loňského roku Pérezův praktický lékař uvedl, že Juan nebere žádné léky a nemá žádné vážné zdravotní potíže. Velmi dobře mu prý sloužila paměť, přičemž si jasně vzpomínal na své dětství, manželství i své zesnulé sourozence.

Pouze o rok a pár měsíců Juan nepokořil dosavadního mužského rekordmana Japonce Jiroemona Kimuru, jenž v roce 2013 zemřel ve svých 116 letech. Prvenství v počtu dožitých let patří Japonce Kane Tanaka, která zemřela v roce 2022 ve věku 119 let. Po smrti Péreze bude pravděpodobně prohlášen nejstarším žijícím mužem světa 111letý Gisaburo Sonobe z Japonska.

Autor: Šimon Mitro

Související

Morseova abeceda
Světové dny Zajímavosti

Den morseovky

profimedia-0845005392
Zahraniční Vesmír

Měl být prvním Afroameričanem ve vesmíru. Nakonec se dočká až v 90 letech

Nejstarší orangutanka Bella
Ostatní Fauna

Nejstarší orangutance je 63 let

Scrabble
Světové dny Zajímavosti

Den Scrabble