pondělí 29. dubna 2024

Nejstarší soška na světě. Věstonická venuše své prvenství uhájila

Přestože se nález Věstonické venuše byl připisován léta Karlu Absolonovi, skutečnost je taková, že ji našel dělník Josef Seidl. Ten přesně před 98 lety držel v ruce unikát světové historie.

venuše

Tvorba Věstonické venuše tak, jak ji viděl slavný český malíř Zdeněk Burian.
Zdroj: Muzeum Zdeňka Buriana

  • Tvorba Věstonické venuše tak, jak ji viděl slavný český malíř Zdeněk Burian.
  • Zdroj: Muzeum Zdeňka Buriana

13. července 1925, tedy den přesně před 98 lety, se do světových dějin zapsal zlatým písmem. Ten den totiž v popelišti horní části pravěkého pohřebiště mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem našel dělník Josef Seidl z týmu archeologa Karla Absolona keramickou sošku ženy kyprých tvarů.

Později bylo zkoumáním zjištěno její stáří, které odborníci odhadli na období mladého paleolitu, tedy 29 000 až 25 000 před naším letopočtem. Nález způsobil světový poprask, protože vyvrátil všeobecně zažité tvrzení, že v době paleolitu se keramika nepoužívala.

Soška, která ležela v pohřebišti společně se zvířecími kostmi a kamennými nástroji, byla rozlomena na dvě poloviny. Nejprve se nepředpokládalo, že patří k sobě, ovšem po očištění bylo jasné, že archeologové mají v ruce unikátní tvar ženského těla, který pojmenovali Věstonická venuše.

Ze stejné doby pocházejí i další sošky, které archeologové našli v dalších letech v nedalekém Pavlově, v Předmostí u Přerova, ostravském vrchu Landek či rakouském Willendorfu. Přestože se v dalších letech různí amatérští kopáči snažili přijít s tvrzením, že našli sošky ještě starší, odborná veřejnost jejich tvrzení nikdy nevzala v potaz a v podstatě jej vždy vyvrátila.

Autor: Jan Skala

Související

Robert Oppenheimer
Zahraniční Výročí

Otec atomové bomby se narodil před 120 lety

Immanuel Kant
Zahraniční Výročí

Immanuel Kant se narodil před 300 lety. Jeho myšlenky rezonují dodnes

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy

db9e57c13c119191380f00c91d08589c
Film a TV

Potrhlá psycholožka Kudláková nebo teta Kateřina. Jana Synková slaví osmdesátku